Norveški obaveštajci tvrde: Rusija i Kina nas masovno špijuniraju

Zaliv

foto: pixabay.com

Specijalne službe Rusije i Kine su najaktivnije u Norveškoj, navela je u svom izveštaju norveška Služba za civilne i vojne obaveštajne poslove.

U izveštaju se navodi da RusijaKina „mogu da izvode kompleksne ofanzivne operacije na mreži i da stalno unapređuju svoje mogućnosti“, piše „Verdens gang“.

Specijalne službe smatraju da su te države zainteresovane za Norvešku zbog njene blizine sa Arktikom i severnim regionima. Kako se pretpostavlja, pritisak na zemlju će se nastaviti 2019. godine. Obaveštajne službe Rusije i Kine su, navodi se u izveštaju, zainteresovane za vojnu politiku zemlje, politiku bezbednosti i delatnost u severnim regionima, kao i za planove o borbenoj gotovosti Norveške.

Norvešku, kako se pokazuje u izveštaju, najviše brinu moguće smetnje na navigacionim sistemima (GPS) koji se koriste u avio-saobraćaju.

Prošle godine je Norveška tvrdila da je zabeležila snižavanje signala GPS za vreme vojnih vežbi NATO-a Trident Juncture. Smetnje je navodno pravila Rusija, ali Oslo dokaze nije do sada pokazao.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Norveški obaveštajci tvrde: Rusija i Kina nas masovno špijuniraju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.