NOVA NAUČNA STUDIJA: Česta konzumacija jaja povećava rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema

Doručak

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Američki naučnici su otkrili da česta konzumacija jaja povećava rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema i prerane smrti, prenosi naučni portal „Medikal ekspres“.

Aktuelne preporuke prehrane američkih doktora ne utvrđuju preporučenu količinu konzumiranja jaja. Međutim, do 2015. godine nutricionisti su savetovali ograničavanje unosa holesterola na 300 miligrama dnevno. Veliko jaje sadrži 200 miligrama holesterola.

Naučnici su otkrili da dodatnih 300 miligrama holesterola dnevno povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 17 odsto. Pored toga, rizik od prerane smrti povećava se za 18 odsto.

Međutim, ne bi trebalo da prestanete da jedete jaja, jer su dobra za oči i kosti, kaže Ketrin Taker, profesorka biomedicinskih i nutricionističkih nauka na Zakerberg koledžu Univerziteta u Masačusetsu i koautor istraživanja.

Osiguranje: Tramp diže oko Bele kuće prepreku visoku 4 metra – VIDEO

„Preporučujem da ljudi prestanu da jedu omlet sa tri jajeta svaki dan. U ishrani su važne umerenost i ravnoteža“, kaže ona.

Studija je obuhvatila više od 30.000 ljudi iste starosne dobi.

S druge strane, istraživači sa Univerziteta Harvard objavili su 2018. godine da konzumiranje jednog ili dva jajeta za doručak ublažava stres.

      

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "NOVA NAUČNA STUDIJA: Česta konzumacija jaja povećava rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.