Novi budžet Pentagona za vojsku je veći nego ikada

Ilustracija

Donald Tramp – foto: Tanjug/AP

Novi budžet Pentagona najveći je do sada i iznosi 700 milijardi dolara.

To znači da će SAD mnogo više trošiti na odbranu u poređenju s dva glavna konkurenta, Kinom i Rusijom.

Advertisement

Budžet SAD koji je američki predsednik Donald Tramp juče potpisao predviđa veliko povećanje potrošnje za vojsku. Pentagon će u budžetskoj 2018. godini imati na raspolaganju 94 milijarde dolara više nego u prethodnoj, što je skok od 15,5 odsto.

To je najveće povećanje u odnosu na prethodnu godinu od 2003. godine, kada je budžet Pentagona povećan 26,6 odsto, u vreme rata u Avganistanu, invazije na Irak i širenja sistema nacionalne odbrane posle napada 11. septembra 2001. godine.

Od 700 milijardi dolara predviđenih za odbranu u budžetskoj 2018. godini, koja je počela 1. oktobra, oko 629 milijardi namenjeno je osnovnim aktivnostima Pentagona, dok je 71 milijarda predviđena za ratove u Avganistanu i drugim delovima sveta.

Zahvaljujući novom budžetu američka vojska će moći da plati hiljade dodatnih vojnika, više obuka i brodova i mnogo toga drugog.

Advertisement

Budžet američkog Ministarstva odbrane za 2019. godinu biće 716 milijardi dolara, što će obezbediti finansijsku stabilnost koju je tražio ministar odbrane SAD Džim Matis.

Prema njegovim rečima, to će biti dovoljno za poboljšanje spremnosti vojske u vreme obnovljenog fokusa na konflikt u Avganistanu i na pretnju ratom na Korejskom poluostrvu.

Svaki američki ministar odbrane od 2011. godine, kada je Kongres SAD usvojio zakon kojim je striktno ograničena potrošnja za vojsku, žalio se da je vojska pod velikim pritiskom zbog nedovoljnog budžeta, pošto je oprema bila zastarela, a vojnici nisu imali dovoljno obuke.

Tramp je odlučio da napravi zaokret, iako SAD danas imaju daleko manje vojnika u Iraku nego pre 10 godina, i oko 15.000 vojnika u Avganistanu, gde ih je 2011. godine bilo oko 100.000.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Novi budžet Pentagona za vojsku je veći nego ikada"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.