Novi DOKAZI: Drevnu civilizaciju Maja zbrisao EL ČIČON?!

Meksiko

foto: Wikipedia

Naučnici misle da je erupcija vulkana El Čičon u Meksiku kriva za nestanak civilizacije Maja.

Holandski tim je istraživao nanose pepela, i otkrili su da se doba iz koje potiče pepeo podudara sa tzv. majanskim “jazom”, vremenom kad nema dokaza o njihovom postojanju.

Period tokom koga su civilizaciju Maja drmala politička nestabilnost i kulturni preokret, doveo je do toga da napuste veliki deo svoje ravničarske zemlje.

[adsenseyu1]

Ostaci sumpornih “šiljaka”, koje su naučnici proučavali, otkrili su da je postojala i velika erupcija u tom podneblju, upravo u vreme majanskog jaza.

Hram Maja

foto: Wikipedia – Hram Maja

Kis Nurin sa Univerziteta u Utrehtu tvrdi da je u pitanju vulkan El Čičon koji je zbrisao majansku civilizaciju, naterao ih na beg i stvorio “jaz”. Njegovo istraživnaje se bazira na proučavanju ostataka pepela koje se nalaze na nekadašnjim majanskim ravničarskim posedima.

[adsenseyu1]

Tefra, materijal svih tipova i veličina koji je izbačen iz vulkana, po ovom timu naučnika, hemijski može da se poveže sa materijalom iz 1.200 metara visokog vulkana El Čičon.

Skulptura Maja

foto: Wikipedia – Skulptura Maja

Tim stručnjaka je uzorke sakupljao iz jezera Tuspan i reke Usumasinate. Na osnovu istraživanja otkrili su da se na ovom podneblju desila velika erupcija baš u vreme kad su Maje bile pred slomom, i ubrzo kad je došlo do njihovog nestanka i kraha..

– Da li je El Čičon vulkan zaista uzrok nestanka drevne civilizacije zahteva još brojne hemijske analize, koje tek treba da se urade – komentariše Metju Tuni iz Centra za okeanska istraživanja u Nemačkoj.

Drugi neki dokazi ukazuju na društvene prevrate, kugu i lošu žetvu, koji su takođe uticali na razdor u civilizaciji, a neki naučnici tvrde da je suša i propast useva jedan od glavnih uzroka kraha ove drevene civilizacije.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic, BBC)

Budite prvi sa komentarom na članku "Novi DOKAZI: Drevnu civilizaciju Maja zbrisao EL ČIČON?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.