NOVI VELIKI SUKOB NA POMOLU!

Tramp

Foto: Tanjug/AP

Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

Predstavnički dom SAD jednoglasno je usvojio nacrt zakona o borbi protiv pretnje Rusije u Venecueli. Prema tom dokumentu, ulazak u Sjedinjene Američke Države biće zabranjen predstavnicima Rusije koji podržavaju bezbednosne snage Venecuele. Predlaže se da se njihove važeće vize ponište.

Da bi nacrt zakona stupio na snagu, treba da ga usvoji Senat i potpiše predsednik.

Nakon toga, kako se govori u dokumentu, državni sekretar moraće da u roku od mesec dana predstavi „strategiju borbe sa rusko-venecuelanskom saradnjom“, u roku od tri meseca proceni potencijalnu pretnju od kupovine od strane ruskih firmi energetske infrastrukture venecuelanske kompanije CITGO sa sedištem u SAD i u roku od četiri meseca dostavi izveštaj o bezbednosnoj saradnji Moskve i Karakasa i o „potencijalnoj pretnji ove saradnje za Sjedinjene Američke Države i zemlje Zapadne hemisfere“.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

Ramuš Haradinaj: Postalo je teško verovati Evropljanima

Sjedinjene Američke Države su 28. januara objavile da uvode sankcije nacionalnoj naftnoj i gasnoj kompaniji Venecuele PDVSA, blokiravši imovinu i interese kompanije u svojoj jurisdikciji od sedam milijardi dolara i zabranile poslovanje sa njima. Vašington je ranije najavio nova ograničenja protiv Karakasa, ali nije precizirao na šta će se ona odnositi.

(skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "NOVI VELIKI SUKOB NA POMOLU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.