Novi zakon: Posle 2040. zabrana prodaje vozila na dizel i benzin

Prevara

foto-ilustracija: pixabay.com

U novi francuski zakon o mobilnosti biće uneta planirana zabrana automobila na fosilna goriva do 2040. godine, izjavila je ministarka saobraćaja Elizabeth Born.

Bivši ministar za životnu sredinu Nikola Ilo najavio je u julu 2017. godine – na početku mandata predsednika Emanuela Makrona – da Francuska namerava da okonča prodaju benzinskih i dizel vozila do 2040. u nastojanju da do 2050. svede emisiju gasova sa efektom staklene bašte na nulu i postane ugljenično neutralna.

Ilo je u septembru 2018. podneo ostavku u znak protesta zbog manjka Makronove posvećenosti pitanjima životne sredine, a vlada je od tada retko spominjala planiranu zabranu, delom zbog pokreta “žutih prsluka” koji su, između ostalog, protestovali protiv ugrađivanja poreza na ugljenik u cene goriva.

Born, koja je zamenica Iloovog naslednika Fransoa de Rižija, potvrdila je u intervjuu za BFM televiziju da će cilj koji je postavio Ilo biti ostvaren, prenosi Rojters.

“Cilj nam je do 2050. ugljenična neutralnost, što zahteva kredibilne korake za njegovo ostvarenje, uključujući i zabranu prodaje vozila koja troše fosilna goriva do 2040. godine”, rekla je ona.

Dodala je da će Francuska, koja ima veliku automobilsku industriju na čelu sa PSA i Renoom, pomoći proizvođačima automobila da pređu na električni pogon, vodonik i možda biogas.

“Od početka mandata Emanuela Makrona, naš cilj je klimatski plan koji je Nikola Ilo najavio u leto 2017. Sada ćemo taj cilj uneti u zakon”, navela je Bornova.

Zakon o mobilnosti će takođe olakšati postavljanje stanica za punjenje električnih vozila (EV), tako što će stanari u stambenim zgradama imati pravo da zatraže ugradnju EV utikača na svojim parkiralištima.

Takođe će pružiti mogućnost kompanijama da zaposlenima daju subvencije oslobođene poreza u iznosu od 400 evra za dolazak na posao biciklima ili automobila za deljenje vožnje.

Born je rekla da će kompanije biti u obavezi da razgovaraju o tim subvencijama sa sindikatima u pregovorima o platama, ali da subvencije neće biti obavezne za sve kompanije. Očekuje se da će ovaj zakon, koji se trenutno razmatra u parlamentu, biti usvojen nakon letnjih odmora.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Novi zakon: Posle 2040. zabrana prodaje vozila na dizel i benzin"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.