Novo, tajno američko oružje zbog greške u sistemu eksplodiralo iznad Aljaske!

Eksplozija

Američka raketa koja je nosila novo hipersonično oružje eksplodirala je iznad Aljaske nakon lansiranja.

Oružje koje je nosila u stanju je da putuje brzinom poznatom kao mah 5, od oko 6.000 kilometara na čas, i da za manje od sata napadne cilj bilo gde na planeti.

Supertajno napredno hipersonično oružje koje je razvila američka vojska ipak je neslavno završilo probni let eksplozijom koja se desila samo četiri sekunde nakon lansiranja iz Kejp Grevila na ostrvu Kodijak na Aljasci. Pentagon je naveo da su ga kontrolori uništili čim je primećena greška u sistemu.

„Dejli mejl“ prenosi izjavu Morin Šuman, portparolke američkog Ministarstva odbrane, koja navodi da je razlog za samouništavanje ovog projekta bila je briga za javnu bezbednost, a u incidentu niko nije povređen.

Aljaska

– Morali smo da okončamo misiju. Oružje je esplodiralo prilikom poletanja i palo natrag na lansirni kompleks – rekla je Šumanova, koja je dodala da u ovom trenutku nije moguće proceniti štetu koju je izazvao pad u ovom kompleksu koji se nalazi na 40 kilometara od grada Kodijaka.

Američki zvaničnici tvrde da ovaj oružani sistem nije nosio bojevu glavu kada su ljudi koji su ga testirali odlučili da prekinu misiju.

Eksploziju su videli lokalni očevici koji su pratili lansiranje, a među njima je bio i Skot Vajt, fotograf iz Kodijaka, koji je eksploziju opisao kao bučnu i zastrašujuću. Vajt navodi da je posle bio vidljiv jak požar.

Šumanova navodi da je ovo oružje jedno od nekoliko koje testira američka vojska u okviru Programa konvencionalnog brzog globalnog udara.

– To je koncept koji će omogućiti Ministarstvu odbrane da dosegne bilo koji cilj bilo gde na svetu za manje od sata – kazala je ona.

Napredno hipersonično oružje prvi put je testirano u novembru 2011. iznad Havaja, a novo testiranje trebalo je da unapredi njegove performanse.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Novo, tajno američko oružje zbog greške u sistemu eksplodiralo iznad Aljaske!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.