OBAMA naljutio Saudijce: Američkog predsednika dočekalo niže plemstvo!

Susret

foto: Reuters

Barak Obama stigao je u Saudijsku Arabiju, ali doček nije bio nimalo topao. Američkog predsednika na aerodromu, mimo očekivanog protokla, dočekli su niži zvaničnici.

Kralj Saudijske Arabije nije sačekao predsednika SAD Baraka Obamu na aerodromu već je po njega poslao malu delegaciju činovnika, navodi “Gardijan”.

Pored toga, taj događaj nije prenosila tamošnja televizija. Kralj je pozdravio američkog predsednika tek u palati Erga, gde je i održan bilateralni susret iza zatvorenih vrata.

„Sada je postalo jasno koliko je Obama naljutio Saudijce. Dočekali su ga hladno“, piše magazin „Špigl“.

Britanski “The Independent” navodi da je američkom predsedniku postalo jasno saudijsko nezadovoljstvo kada je stigao na King Kalid aerodrom, a nije ga dočekao kralj Salman, već niže plemstvo, princ Fejsal bin Bandar Al Saud, guverner Rijada.

[adsenseyu1]

“Odnosi izmedju Obame i lidera zaliva su hladni. Bivši predsednik Džordž Buš je imao mnogo bliži, lični odnos”, rekao je Pol Salem regionalni stručnjak na Institutu za Bliski istok u izjavi za Vašington Indipendent.

Ovako hladan prijem sasvim je očekivan nakon afere vezene za deo izveštaja o terorističkom napadu na Kule bliznakinje 11. septembra 2001. u kome se implicira da je Saudijska Arabija povezana sa teroristima.

Sastanci u Rijadu predstavljaju nastavak prošlogodišnjeg sličnog samita u Kemp Dejvidu, u američkoj državi Merilend.

Bela kuća pokušava da na ovim sastancima koordiniše rad sa saveznicima sa Bliskog istoka i pruži im garancije u vezi sa politikom prema Iranu i građanskom ratu u Siriji.

[adsenseyu1]

Samit je počeo ceremonijom zajedničkog fotografisanja. Lideri su se potom sastali za okruglim stolom u palati Dirijah i nisu se obratili novinarima.

Sastanku prisustvuju i američki ministar odbrane Eš Karter, državni sekretar Džon Keri, sajvetnik za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i direktor Centralne obaveštajne agencije CIA Džon Brenan, preneo je AP.

Samit je počeo poslije jučerašnjeg bilateralnog susreta Obame i saudijskog kralja Salmana, koji je održan odmah po dolasku predsednika SAD u Saudijsku Arabiju.

Samitu prisustvuju i predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina.

Bela kuća je saopštila da će biti održane tri runde razgovora – o regionalnoj stabilnosti, naporima protiv terorizma i Iranu.

Saudijska Arabija i ostale zemlje iz oblasti Persijskog zaliva smatraju da je Iran faktor destabilizacije ovog regiona.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "OBAMA naljutio Saudijce: Američkog predsednika dočekalo niže plemstvo!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.