Obaveštajci tvrde: TERORISTI imaju oružje kojim mogu obarati civilne AVIONE!

Ilustracija

foto: Tanjug/AP

Krajnje zabrinjavajuća informacija je stigla do evropske agencije za navođenje civilnih letova, Evrokontrole u Briselu, a obaveštajci evropskih vlada pomno proučavaju izveštaje da su islamski teroristi u Siriji i Iraku uspeli da se domognu američkih ručnih raketa kojima mogu obarati helikoptere i avione, uključujući civilne.

Odlično obavešteni izraelski izvori istovremeno vide u nedavnom obaranju ruskog vojnog helikoptera Mi-28H u Siriji potvrdu “naznaka da su terorističke organizacije u Siriji, a izgleda i u Iraku, dobile savremene s ramena ispaljivane rakete za obaranje aviona” .To znači, kako je objašnjeno, da je reč o raketama koje su u stanju da “probiju” najsavremeniji sistem “President-S” koji od “osvetljavanja” brani ruske letelice.

S uznemirenjem je u vojnim i civilnim strukturama evropskih i drugih zemalja primljeno i otkriće uglednog azijskog lista Ejža tajms (Asia Times) da su “sad civilni avionski putnici na udaru pretnje sirijskih džihadista, što budi sećanja na gadne posledice isporuke američkih protiv-avionskih takvih raketa MANPADS 1980-e talibanima u Avganistanu”, koji su se, na čelu s Osamom Bin Ladenom, borili protiv sovjetskog prisustva u toj zemlji.

“Izveštaji govore, navodi Ejža tajms, “da su neke od Amerikanaca podržavane džihadističke grupe opremljene američkim raketama MANPADS, poznatih i kao stingers, i da su ih dobili direktno od Amerikanaca ili njihovih bliskoistočnih saveznika, povezanim sa zaoštravanjem sukoba u Siriji”.

[adsenseyu1]

Amerikanci su zvanično rekli da je isporuka ovakvih raketa džihadistima “crvena linija preko koje se neće preći”, jer takve lako prenosive i krajnje opasne rakete mogu ugroziti i američke civilne, kao i amerike vojne avione koji bombarduju položaje terorista u Siriji i Iraku.

“Najgora noćna grozomora”

Bivši šef CIA Dejvid Petreus je medijima, međutim, rekao da, ako se ispostavi da su Al Kaidine grupacije u Siriji sad naoružane i savremenim protivvazdušnim raketama koje su lako prenosive i ispaljuju se s ramena, “onda je to najgora noćna grozomora”.

Američki institut za strategijske analize RAND je još 2005. upozorio da bi, u slučaju da džihadisti obore civilni avion, to praktično dovelo do obustave svetskog civilnog vazdušnog saobraćaja i značilo štetu od najmanje 15 milijardi dolara.

Izraelska civilna kompanija EL-Al je svoje avione već opremila skupim uređajima za odbranu od raketnih napada, a to sad nagoveštavaju i Rusija i Kina, posebno zato što među džihadistima u Siriji i Iraku ima dosta Čečena i Ujgura iz kineske većinom muslimanima naseljene provincije Sinkjang.

[adsenseyu1]

Glavobolju nadležnih takođe izazivaju izveštaji specijalizovanih medija, što su potvrdili i predstavnici CIA u Libiji, da je i jedna količina ruskih s ramena ispaljivih raketa SA-7 i modernijih SA-16 nestala iz vojnih skladišta kad je 2011-e u intervenciji Zapada srušen libijski režim Muamera el-Gadafija.

Te rakete mogu oboriti civilne avione i “sasvim verovatno su dopale ruku džihadista Islamske države Sirije i Iraka, koji su napravili uporišta u Libiji, preneli su medijima američki obaveštajni izvori.

U opširnoj analizi Ejža tajmsa se, ujedno, kaže da je “od SAD i Turske potpomagana brigada Al Hamza na internetu postavila snimke novonabavljenih raketa, dok je grupa Ahrar al-Šam na video prikazala kako MANPAD raketom kod Alepa obara sirijski vojni avion Su-22″.

Da se ove informacije moraju krajnje ozbiljno uzeti govori i izjava šefa diplomatije Saudijske Arabije Abdel al-Džubeira nemačkom nedeljniku “Špigl” da će Rijad nekim islamističkim formacijama u Siriji isporučiti MANPADS rakete i naglasio: “Mi verujemo da će uvođenje raketa zemlja-vazduh u borbe u Siriji izmeniti ravnotežu snaga na terenu… baš kao što su rakete zemlja-vazduh preokrenule ravnotežu snaga u Avganistanu”.

Ejža tajms navodi i da je “2. aprila izbio sukob između od Zapada podržavanih ogranaka Al Kaide i sirijske vojske, čime je narušeno primirje”.

I dodaje da su “grupe koje su narušile primirje bile Al Kaida u Siriji (Front al-Nusra), Islamska turkistanska partija kineskih Ujgura, Levant brigada i Ahrar al-Šam, Divizija 13 i još neke grupe”.

A prema izveštaju agencije Asošijeted pres, “od Amerikanaca obučavana i naoružana Divizija 13 se sad bori na strani Fronta al-Nusre i Ahrar al-Šama, dok su Islamska turkistanska partija kineskih Ujgura i Levant brigada u sastavu Armije osvajanja, koju pomažu Turska, Saudijska Arabija i Katar”.

(Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Obaveštajci tvrde: TERORISTI imaju oružje kojim mogu obarati civilne AVIONE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.