Objavljen broj divizija S-300 koji će Rusija isporučiti Asadu!

PVO

S-300 – foto: Tanjug/AP

U Siriji će u roku od dve nedelje stići dva kompleksa S-300 iz Rusije, a kasnije se taj broj može i povećati, saopštili su za „Komersant“ neimenovani izvori.

S-300 će pokrivati objekte na obali Sirije i kontrolisaće granicu sa Izraelom, Jordanom, Libanom i Irakom, saopštio je izvor „Komersanta“.

Dvama kompleksima mogu biti dodati i drugi, u zavisnosti od situacije.

„Isporuke će početi sa dva-četiri, a zatim, ako bude bilo potrebno, ovaj broj može se povećati do šest-osam“, rekao je izvor.

Osim toga, Rusija će ojačati komandne centre sirijskih snaga i jedinica PVO automatskim sistemima upravljanja kompanije „Almaz Antej“.

Po objašnjenju pripadnika vojske, ovo će omogućiti da se ujedine informacije koje dolaze sa radara svih kompleksa PVO (tipa „Pancir“, „Osa“, „Buk-M2E“, „Kvadrat“ i S-125), i isključi čak i teorijsku mogućnost pogađanja ruskih vazdušnih sredstava.

„To će biti povod za avijaciju drugih država da se zamisle“, rekao je sagovornik agencije.

Ratko Mladić poslao poruku UOČI IZBORA javnosti Republike Srpske

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 24. septembra objavio o merama za povećanje bezbednosti ruskih vojnika u Siriji kao odgovor na obaranje Il-20, a Rusija smatra da je za taj incident odgovoran Izrael. Prema njegovim rečima, u skladu sa naredbom predsednika, Moskva će opremiti komandne punktove sirijske protivvazdušne odbrane automatizovanim sistemima za kontrolu, koje imaju samo Oružane snage Rusije, a takođe će izvršiti elektronsko potiskivanje satelitske navigacije, avionskih radara i sistema veze ratnog vazduhoplovstva koji napadaju objekte na sirijskoj teritoriji, a što je najvažnije, u naredne dve nedelje će Siriji predati sistem S-300. Ministar je istakao da je Rusija 2013. godine na zahtev Izraela obustavila isporuke S-300 u Siriju, ali sada se situacija promenila, i to ne krivicom Rusije.

Ruski avion Il-20, koji se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora, oboren je 17. septembra dok se vraćao u vazdušnu bazu Hmejmim. Istovremeno su četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske objekte u Latakiji. Pri tome je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Izrael obavestio rusku stranu o tom vazdušnom napadu samo minut pre nego što je on počeo. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su izraelski piloti, koristeći ruski avion kao štit, izložili Il-20 napadu protivvazdušne odbrane Sirije. Ruski avion je pogođen raketom sistema S-200. Poginulo je petnaest ruskih vojnika.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Objavljen broj divizija S-300 koji će Rusija isporučiti Asadu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.