Obračun u Moskvi: Uprkos zabrani, gej aktivisti pokušali da organizuju paradu! – VIDEO

Incidenti

Ruska policija je danas uhapsila nekoliko gej aktivista koji su pokušali da organizuju gej paradu u centru Moskve, uprkos zabrani održavanja, izvestio je AFP.

Policajci su uhapsili aktiviste, od kojih je jedan pokušao da razvije zastavu duginih boja, i ubacili ih u kombije koji su čekali, dok je oko 30 učesnika kontramitinga u kamuflažnoj opremi napalo aktiviste, gadjajući ih jajima.

Nekoliko nacionalista, učesnika kontramitinga, takođe je uhapšeno, a celom događaju prisustvovala je veća grupa ruskih i međunarodnih novinara.


– Najbrutalnije hapšenje na Moskovskoj paradi ikada! – napisao je vodeći ruski gej aktivista Nikolaj Aleksejev na Tviteru uz fotografiju iz pritvora, navodeći da mu je, prilikom hapšenja, najverovatnije slomljen prst na levoj ruci.

[adsenseyu4]


Aktivisti za prava gej populacije insistirali su da danas održe skup, iako ga je sud u Moskvi prošle sedmice zabranio, navela je francuska agencija.


Gradske vlasti Moskve nisu dale nikakvo objašnjenje za zabranu gej parade, ali takva odluka nije predstavljala iznenađenje za organizatore, budući da je njihov zahtev za održavanje parade odbijen svake godine od 2006, kad je prvi put predat.

– Ovo je najbrutalnije hapšenje na moskovskom prajdu ikada – napisao je na svom profilu na Tviteru jedan od organizatora skupa Nikolaj Aleksejev.


Svaki put kad su gej aktivisti pokušali da održe neki javni skup, moskovska policija bi ih brzo rasterala.


Protesti homoseksualaca su u Rusiji retki, a ruski predsednik Vladimir Putin je 2013. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje širenje “gej propagande” među maloletnicima.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Obračun u Moskvi: Uprkos zabrani, gej aktivisti pokušali da organizuju paradu! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.