Ogroman uspeh kanadskih naučnika: Pronašli način da zaustave širenje tumora kod dece

Nova terapija

Naučnici su otkrili mehanizam kojim je moguće zaustaviti razvoj meduloblastoma, najčešćeg moždanog tumora kod dece.

Tim koji je predvodio dr Frederik Šaron iz Instituta za klinička ispitivanja Montreala (IRCM) otkrio je da protein sonik hedžhog, nazvan po junaku video-igrica, izaziva razaranje DNK i podstiče razvoj raka. Ako njega zaustave, mogu zaustaviti i razvoj tumora.

Ovaj protein član je porodice proteina koji ćelijama daju informacije potrebne da se embrion pravilno razvija. Ima i važnu ulogu u genezi tumora, procesu koji transformiše normalne ćelije u ćelije raka.

– Naš tim ispitivao je protein nazvan boc, receptor na površini ćelije koji detektuje sonik. Već ranije smo otkrili da boc utiče na razvoj malog mozga, pa smo rešili da to dalje ispitamo – rekao je Lukas Tamajo-Orego, koautor studije.

Šaron: Naši rezultati pokazuju da je moguće razviti novu terapiju koja će zaustaviti meduloblastom

Dr Šaron kaže da su tada otkrili da je postojanje proteina boc nužno da bi sonik pokrenuo razaranje DNK.

– U stvari, boc izaziva DNK mutacije u ćelijama tumora, što dalje dovodi do stvaranja razvijenog meduloblastoma – objašnjava on.

Meduloblastom je najčešći uzrok smrti dece koji je povezan s kancerom. Trenutno ga je moguće lečiti operacijom, radijacijom i hemoterapijom. Iako većina dece preživi ove tretmane, sve metode izazivaju veliku štetu u mozgu dece.

– Naši rezultati pokazuju da je moguće razviti novu terapiju koja će zaustaviti razvoj meduloblastoma i smanjiti sve loše efekte postojećih terapija – kaže dr Šaron.

O MEDULOBLASTOMU

– maligni moždani tumor
– razvija se uglavnom na zadnjem i donjem delu velikog mozga, kao i u malom mozgu
– ovo su veoma agresivni tumori, koji se brzo razvijaju
– 40 odsto obolelih umre

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ogroman uspeh kanadskih naučnika: Pronašli način da zaustave širenje tumora kod dece"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.