On je GLAVNI grad jedne države, 6 puta je VEĆI od Londona, a zovu ga “GRAD DUHOVA” – Evo zašto!

Grad duhova

foto: Printscreen/ Youtube

Mjanmar ima verovatno najčudniji glavni grad na svetu – površinom je šest puta veći od čitavog Londona, a po broju stanovnika, dvostruko manji od Beograda.

Zbog toga Nejpjido izgleda bukvalno prazno pa ga često nazivaju “gradom duhova”.

Nejpjido je građen u tajnosti, a u javnosti je vest o njegovom postojanju otkrivena u prvoj deceniji XXI veka, kada je izgradnja već bila završena.

Grad koji se nalazi oko devet sati vožnje od Ranguna, ranije prestonice, ne izleda kao bilo koja druga sredina u ovoj siromašnoj zemlji, u kojoj je jedno od troje dece neuhranjeno.

U slobodnom prevodu, ime ovog grada znači “prestonica kraljeva” ili “kraljevski grad sunca“, a ranije je Nejpjido zapravo bila reč kojom se opisivao neki grad.

Državni savet za mir i razvoj angažovala je čak 25 kompanija za ovaj neobičan posao, a preseljavanje ministarstava iz Ranguna u Nejpjido je započeto 2005. godine.

Neki ovaj grad opisuju kao projekat taštine Tan Švea, višeg generala i nekadašnjeg vojnog diktatora Mjanmara. Nejpjido se prostire na 7.054 kvadratnih kilometara – nekoliko puta više od Njujorka, a baš sve u njemu izgleda kao uveličano.

NA KRAJU SVETA: Ovo su osam najizolovanijih gradova na svetu

Široke ulice imaju i do čak dvadeset traka, a tu su i safari park, zoološki vrt, najmanje četiri terena za golf… Nejpjido ima, čini se sve. Osim ljudi.

Putevi su često potpuno pusti i, ako dugo posmatrate horizont, nećete videti da se išta pomera. Prema zvaničnim podacima, u ovom gradu živi oko milion ljudi, ali mnogi sumnjaju da je tačan broj uopšte blizu tom.

Grad je podeljen u zone: stambenu, vojnu, zonu ministarstva, međunarodnu i hotelsku.

Uprkos specifičnoj arhitekturi i mnoštvu zanimljivih građevina, jedno zdanje – pagoda Upatasant (pagoda mira) – postala je simbol Nejpjida. Ona je, zapravo, replika pagode Švedagon u Rangunu.

(Skandalozno.rs, Izvor: avaz.ba)

Budite prvi sa komentarom na članku "On je GLAVNI grad jedne države, 6 puta je VEĆI od Londona, a zovu ga “GRAD DUHOVA” – Evo zašto!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.