Ono što se nalazi ISPOD skulptura na USKRŠNJEM OSTRVU, iznenadilo je sve! – VIDEO

Statue

foto: pixabay.com

Kao da do sada nisu bile dovoljno misteriozne, statue sa Uskršnjih ostrva još uvek mogu da iznenade! Sve što smo mislili da znamo o njima, nakon ovog otkrića može da se pokaže pogrešnim!

Džinovske kamene statue rasute po udaljenom Uskršnjem ostrvu još su impresivnije nego što na prvi pogled deluju, piše portal Amazingthingss.com.

Misteriozne Moai glave zapravo nisu samo glave! Skrivena od pogleda i zakopana ispod zemljišta nekih skulptura, nalaze se tela koja se pružaju metrima u dubinu. Ona su prekrivena drevnim i za sada još uvek nedešifrovanim pismom nazvanim petroglifs.

[adsenseyu5]

Arheolozi su još 1914. godine pretpostavljali da se ispod glava nalaze i tela, ali je to tek skoro otkriveno kada su neka i otkopana.

foto: Wikipedia/LANOEL

Inače, još uvek je veliko pitanje ko je, kada, kako i zašto izradio, isklesao i postavio ove kamene skulpture na ostrvcu u Pacifiku. Napravljene su tokom perioda od 1250. do 1500.

[adsenseyu1]

Stotine statua je transportovano odatle i postavljeno na kamene platforme duž oboda ostrva. Skoro sve imaju veoma velike glave koje, kako se ispostavilo, čine tri-petine njihovih tela.

Statue su još uvek stojale kad su prvi Evropljani pristigli, ali je većina srušena tokom kasnijih konflikta između klanova.

Pročitajte još i ovo:

Narod na ovom OSTRVU je vekovima verovao da je jedini preostao na celom svetu!

Moaiji su izgledom vrlo slični, ali su različitih dimenzija. Prosečna visina ovih kamenih divova u proseku doseže pet metara, ali ima ih mnogo viših čija visina doseže i 20 m. Masa nekih premašuje i 100 tona. Samo “šešir” nekih moaija teži i do 10 tona.

Uskršnje ostrvo

foto: wikipedia.org, Jesse Allen NASA

Zanimljivo je da ni ostrvo Rapa Nui, kako se zove u originalu, ni hiljadu tih svojevrsnih sfinga, nisu spominjani kao jedno od svetskih čuda. Postoje opravdani razlozi zašto ga nautičari nazivaju “najusamljenije ostrvo na Zemlji”.

Za njega se hiljadama godina nije znalo da uopšte postoji.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ono što se nalazi ISPOD skulptura na USKRŠNJEM OSTRVU, iznenadilo je sve! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.