Opasno: Zemljotres u Severnoj Koreji bi mogao da izazove svetsku NUKLEARNU katastrofu!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Zemljotres magnitude 2,3 stepena zabeležen je 47 km severozapadno od Giljua, u provinciji Severni Hamgiong, u ponedeljak oko 4:31 ujutro, prema Korejskoj meteorološkoj administraciji (KMA).

Severnokorejska lokacija za nuklearna testiranja na Punđi-ri se nalazi u istom regionu u planinskom području Kilju, dva kilometra južno od Mantapsana.

Udar se desio na dubini od pet kilometara, a možda je bio izazvan šestim i najvećim podzemnim nuklearnim testom u septembru prošle godine, saopštila je KMA.

Od te eksplozije region je pogodilo devet zemljotresa.

“Epicentar zemljotresa bio je udaljen sedam kilometara od mesta testiranja”, rekao je portparol KM i dodao da različiti znaci su potvrdili da je zemljotres bio prirodan i različit veštačkog uzrokovanog podzemnom eksplozijom”.

Najmanje 200 ljudi poginulo je kada se “nedovršeni” tunel srušio u podzemnoj nuklearnoj bazi 10. septembra prošle godine.

Zbog te katastrofe poginulo je oko 100 radnika koji su radili na izgradnji novog tunela u objektu, jedinoj poznatoj lokaciji Severne Koreje za nuklearne testove.

Naučnici su upozorili da bi “nestabilna” lokacija mogla da izazove nove eksplozije zbog pređašnjih testova. Ekspertska analiza satelitskih slika pokazuje da je mesto testiranja, ukopano duboko pod Mantapom, veoma oslabljeno.

Kao rezultat kolapsa, može se očekivati curenje radioaktivnog otpada iz pukotina na planini, a opasne materije mogu naći put do drugih zemalja.

Lan Ksiaoking, istraživač na Institutu za atmosfersku fizičku saradnju, rekao je da će masovna eksplozija prouzrokovana kolapsom može da radioaktivni materijal pošalje u stratosferu. Toksični oblak radioaktivnog materijala mogao bi tako da se “proširi na celu hemisferu“, rekao je on.

Ali s obzirom na prijavljenu nestabilnost poligona, nije verovatno da će Severna Koreja izvršiti još jedan test.

Izgleda da je Severna Koreja posvećena denuklearizaciji nakon odmrzavanja u odnosima sa SAD i Južnom Korejom u poslednjih nekoliko meseci. Tokom vikenda Kim Džong-un je obustavio probe na poligonu.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs, Daily star)

Budite prvi sa komentarom na članku "Opasno: Zemljotres u Severnoj Koreji bi mogao da izazove svetsku NUKLEARNU katastrofu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.