ORBAN BRANI SRBIJU: Srbija ne pripada Balkanu već srednjoj Evropi

Soroš

Foto: AP

Srbija ne pripada Balkanu već srednjoj Evropi, isto kao i Crna Gora, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći o Srbiji na forumu u okviru 29. Balvanjoši Letnjeg otvorenog univerziteta u Bajile Tušnadu u Rumuniji, Orban je rekao da je uveren da Mađarska treba da učini sve da Srbija i Crna Gora što pre postanu članice Evropske unije.

„Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici“, rekao je Orban i dodao da „oseća“ da i Srbi imaju isti stav, prenela je RTV Panon.

Govoreći i o drugim temama, Orban je naglasio da svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i tradicionalni model porodice, kao i da ima pravo da odbije imigrante, dodaje MTI.

Mađarski premijer je predstavio pet principa, za koje kaže da su neophodni centralnoj Evropi kako bi zauzela „dostojno mesto“ u Evropi.

Prema njegovim rečima, svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i odbaci „ideologiju multikulturalizma“.

Takođe, mađarski premijer smatra da treba podržati tradicionalan model porodice i princip da „svako dete ima pravo na majku i oca“.

PROMENE: U penziju će moći i oni sa nedovoljno staža i godina?

Orban je rekao i da centralnoevropske zemlje imaju pravo da štite svoje nacionalne strateške sektore i tržišta, kao i da je osnovno pravo država da brane svoje granice i odbace imigracije

Naglasio je da bi trebalo insistirati na principu „jedna nacija, jedan glas“, kao jednom od najvažnijih putanja, i upozorio da se taj princip ne može zaobići u EU.

Orban smatra i da će imigracije biti jedno ozbiljno pitanje na izborima za Evropski parlament naredne godine.

Mađarski premijer ocenio je da se liberalna demokratija „okrenula naglavačke“ i postala „liberalna nedemokratija“.

„Postoji liberalizam, ali nema demokratije“, rekao je Orban dodajući da tu tvrdnju potvrđuje opšta tendencija u zapadnoj Evropi „da se ograniči sloboda izražavanja i uvede cenzura“.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ORBAN BRANI SRBIJU: Srbija ne pripada Balkanu već srednjoj Evropi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.