ORUŽJEM PROTIV DRONOVA: Rusi instalirali sisteme pored svakog stadiona pred Mundijal

Ilustracija

Moskva – foto: pixabay.com

U susret Mundijalu Rusija se priprema za svaku do sada poznatu situaciju, pa tako i za slučaj pojave drona tokom neke od utakmica.

Poučeni iskustvom sa stadiona Partizana 2014. godine kada je prekinut duel Srbije i Albanije, jer se iznad terena u Humskoj pojavio dron sa zastavom Velike Albanije, Rusi su rešili da spreče bilo kakvu mogućnost negativnog iznenađenja i u tu svrhu razvili su poseban vid vojnih sistema.

“Primera radi, samo u Moskvi će biti po dva kompleksa “Silok” i “Svet-KU”, u Sankt Peterburgu mobilna grupa REB (R-300R Žitelj i R-934MBV) i dva kompleksa “Svet-KU””, navode ruski specijalizovani portali, uz podatak da će u drugim gradovima biti pristuna i “Sinica”, kao i “Arbalet”.

Svet-KU je “sistem tehničke kontrole”, koji može da presretne informacije koje se šalju bežičnim putem. On služi da se uoči, analiziria i pronađe izvor slanja informacija, bilo da su u pitanju radio stanice ili kompleksni radio sistemi. Rusi su na ovaj kompleks posebno ponosi jer može da radi na temperaturama od -30 do +40 stepeni.

Rezident je automatizovana stanica koja sprečava GSM komunikaciju, čak i baznih stanicia, a naročito mobilnih uređaja, pa i onih koji koriste satelitski signal. Na osnovu signala može da nađe izvor njegovog slanja. Stanica “Rezident” te koordinate odmah upućuje obližnjim raketnim sistema koje istog časa imaju mogućnost da deluju po cilju.

Sinica je dizajnirana da blokira sisteme taktičkog navođenja, kao i linije zemaljskog i mobilnog saobraćaja, s tim da je u mogućnosti i da dešifruje eventualnu kriptografsku komunikaciju koja se obavlja između pripadnika terorističkih grupa, ali i da u svakom trenutku tu komunikaciju onemogući.

Teorija zavere iz Turske: Izraelci poslali atentatore na Erdogana u Sarajevu

Silok je kompleks za borbu protiv dronova. Verovatno se radi o manjim raketnim sistemima, koji bi neutralisali brzo pokretne, male leteće mete, čija je sposobnost da nose i do dva, tri kilograma težine ozbiljnog eksplozivnog materijala.

(Skandalozno.rs/Izvor: Kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ORUŽJEM PROTIV DRONOVA: Rusi instalirali sisteme pored svakog stadiona pred Mundijal"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.