Ostali bez daha: Na dubini većoj od 7,2 kilometara pronašli su do sad neviđeno biće – VIDEO

Podmorje

foto-ilustracija: pixabay.com

Ronilac Viktor Veskovo je u sklopu ekspedicije Pet dubina za Discoverijev dokumentarac istraživao tajne podmorske brazde Sunda. Ali ono što su članovi ekspedicije videli na dubini većoj od 7,2 kilometara, veruje se u najdubljem delu Indijskog okeana, i najiskusnije je ostavilo bez daha.

Ovako nešto nismo nikada pre videli”, komentarisali su ronioci. Pri dnu su pronašli, prema svemu sudeći, novu vrstu životinje vrećastog oblika koje žive pričvršćene za morsko dno, ali ne i ovaj stvor.

Ali događa se često da vidimo ovako nešto neverovatno što nas ostavlja bez teksta. U ovom trenutku ne možemo da kažemo o kojoj se morskoj vrsti radi, ali u dogledno vreme ćemo zasigurno saznati”, naveo je u saopštenju Alan Džejmson, šef ekspedicije.

Iz nekog razloga telo ove životinje lebdi iznad morskog dna kako bi filtrirala hranu iz vode”, rekao je Džejmson, dodajući kako se verovatno ova vrsta prilagodila specifičnim uslovima u brazdi Sunda.

“Brazde su seizmički prilično aktivne, a ove životinje su obično pričvršćene za morsko dno. Međutim, kako se radi o seizmičkom okruženju, životinje se izlažu riziku da budu zakopane, pa se ova verovatno prilagodila uslovima u destruktivnoj sredini i izdigla iznad morskog dna uz pomoć dugačkog pipka”, pretpostavlja Džejmson.

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ostali bez daha: Na dubini većoj od 7,2 kilometara pronašli su do sad neviđeno biće – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.