OSVETA TURSKE ZA NAPAD U ANKARI: Vojni avioni bombardovali Kurde na severu Iraka! – VIDEO

Bombardovanje

foto: Ilustracija – AP/Tanjug

Turski vojni avioni bombardovali su kampove zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, javili su danas turski mediji, pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore.

Bombardovanje je izvršeno kasno sinoć, posle bombaškog napada u centru Ankare u kom je 28 ljudi poginulo, a na desetine ranjeno.

Turska tv stanica CNN je navela da se veruje da je pogođena grupa od 60-70 ekstremista PKK, među kojima i istaknuti komandanti.

Turski provladin list “Jeni Šafak” je objavio da je Sirijac, identifikovan na osnovu otisaka prstiju, izvršio bombaški napad u centru Ankare. List nije naveo izvor za ovu vest koju zasad nije moguće potvrditi, napomenuo je Rojters.

Foto: Tanjug / AP

foto: Tanjug / AP

Bombaš je, prema navodima lista, identifikovan kao Salih Nedžar za kog se veruje da je u Tursku ušao sa izbeglicama iz Sirije.

[adsenseyu1]

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za jučerašnji napad, ali bezbednosni turski zvaničnici navode da postoje indicije da iza toga stoje kurdski ekstremisti iz zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Foto: Tanjug / AP

foto: Tanjug / AP

Bezbednosni izvori iz jugoistočne Turske, većinski naseljene Kurdima, veruju međutim da iza eksplozije stoji Islamska država, dodaje britanska agencija.

Eksplozija u centru Ankare je izazvana bombom podmetnutom u automobil koja je aktivirana kada je tuda prošao kombi koji prevozi vojno osoblje, rekao je guverner Ankare Mehmet Kiliklar.

[adsenseyu1]

Portparol vladajuće Partije pravde i razvoja Omer Čelik napisao je na Tviteru da je da ta eksplozija u blizini parlamenta, zgrada vlade i vojnog generalštaba, predstavlja “akt terorizma”. Zbog ovog napada turski premijer Ahmet Davutoglu odložio je planirani put u Brisel.

Foto: Tanjug / AP

foto: Tanjug / AP

Sirijski pobunjenici ulaze u Siriju iz Turske

Najmanje 2000 sirijskih pobunjenika ušlo je u Siriju iz Turske kako bi priskočili u pomoć borcima koji nastoje da zaustave napad sirijskih kurdskih milicija, odlučnih da zauzmu deo teritorija uz granicu, saznaje se iz više pobunjeničkih izvora.

Kurdi na sahrani svog heroja poginulog u borbi protiv Islamske države. Foto: Tanjug/AP

Kurdi na sahrani svog heroja poginulog u borbi protiv Islamske države. Foto: Tanjug/AP

Borci sirijskih pobunjeničkih skupina krenuli su prema pobunjeničkom uporištu Azaz, u pokrajini Alep.

Za sirijske pobunjenike pravac preko Turske postao je jedini put prema severnoj enklavi Alepa, uzduž granice između dve zemlje, nakon što su snage sirijske vlade predsednika Bašara al Asada napredovale na terenu u spomenutoj severnoj pokrajini.

Nevladina organizacija, Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, takođe je potvrdila da je već na stotine boraca prešlo s oružjem i vozilima preko graničnog prelaza prema Azazu.

Pogledajte video:

(telegraf.rs, agencije)

Budite prvi sa komentarom na članku "OSVETA TURSKE ZA NAPAD U ANKARI: Vojni avioni bombardovali Kurde na severu Iraka! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.