OSVRTANJE: Ruski lovci konstantno prate nemačke avione koji lete iznad Sirije

Ilustracija

foto: wikipedia.org

Ruski lovci stalna su “pratnja” nemačkim avionima, koji su u misiji u Siriji. General nemačkog ratnog vazduhoplovstva Hoakim Vundrak smatra da se tu radi “primarno o političkoj poruci”.

– Iako ruski lovci slede nemačke avione, ne mešaju se u njihove misije ni na koji način, niti ih nišane – istakao je general.

Nemački avioni, konkretno šest modela “Panavia Tornado“, ne učestvuju u borbenim misijama u Siriji, već obavljaju izvidničke letove kako bi pomogli svojim saveznicima, Amerikancima, Francuzima i Britancima, da lakše lociraju mete koje gađaju.

http://twitter.com/planenut27/status/667151276342276096/photo/1

– Ti “susreti” su odrađeni profesionalno. Nije bilo incidenata. Žele da pokažu svoj stav da su oni tamo došli na poziv legitimne sirijske vlade, za razliku od međunarodne koalicije protiv Islamske države – smatra general Vundrak.

[adsenseyu1]

U sirijskom vazdušnom prostoru trenutno je aktivno više od sto borbenih aviona, kao i dronovi, čiji je broj nepoznat. Tome treba i dodati i nedavnu aktivnost vazdušnih snaga Asadovog režima, koje su Rusi snabdeli novim avionima, kaže Vundrak.

– Kako bi se izbegao rizik sudara, Amerika i Rusija imaju otvorenu liniju komunikacije i tako jedni druge rutinski izveštavaju o svojim misijama – rekao je general u regionalnoj bazi Vazdušnih snaga SAD-a u Kataru.

Iako nije navedeno kojim avionima Rusi prate nemačke kolege, može se pretpostaviti da je reč ili o Suhoju Su-30 ili Suhoju Su-35S.

Prema ruskim izvorima, u Siriju su pre više od dve nedelje doletela četiri Suhoj Su-35S višenamenska lovca, koji su jedni od najboljih i najmodernjih borbenih aviona na svetu.

(Blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "OSVRTANJE: Ruski lovci konstantno prate nemačke avione koji lete iznad Sirije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.