Otkriće koje je zapanjilo Nemačku: Kuće u ovom bavarskom gradu su izgrađene od dijamanata

Grad od dijamanata

Nerdlingen – foto: pixabay.com

Bavarski gradić Nerdlingen prvi put se pominje u devetom veku. Stanovnici su ga podigli unutar 26-kilometara širokog kratera ugašenog vulkana.

Za izgradnju su koristili kamen iz okoline, koji im je delovao neobično jer se pomalo presijavao.

[adsenseyu5]

Tu njegovu “moć” pripisali su uticaju vulkana, i tu priča za njih bila završena. Sve do 1960-ih kada je cela istorija njihovog mesta okrenuta naglavačke.

U gradić su stigla dva američka geologa, Judžin Šemaker i Edvard Čao, koji su nakon sprovedenih istraživanja došli do zaključka da grad ne leži na krateru vulkana, nego u krateru asteroida.

Objasnili su i misteriju svetlucavog kamenja. Na mestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena – suevit, koji usled sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante.

Široki su samo 0,2 milimetra i jedva su vidljivi ljudskom oku. Sve kuće u mestu izgrađene su od suevita. Šemaker i Čao su procenili su da se u kućama, crkvi i drugim objektima nalazi otprilike 72.000 tona dijamanata.

[adsenseyu1]

“Sreća je da su dijamanti toliko mali, jer bi crkveni zvonik i ostale zgrade bili odavno opljačkani”, kaže zvonar crkve Horst Lener.

Meteor prečnika jednog kilometra kretao se brzinom od 25 kilometra u sekundi. U Zemlju je udario pre oko 15 miliona godina i stvorio je krater širine 26 kilometara.

Na svetu postoji još gradova izgrađenih od materijala nastalog nakon udara meteora, ali nigde nema takve koncentracije dijamanata kao u Nerdlingenu. Krater u nemačkom gradu, od gotovo 20.000 stanovnika, toliko je specifičan i jedinstven da su i američki astronauti sa misija Apolo 14 i Apolo 16 posetili grad da bi naučili što više o stenama kakave će zateći i u svemiru i koje bi trebalo da vrate na Zemlju.

“I dan danas nas posećuju ljudi iz NASA-e i Evropske svemirske agencije”, kaže doktor Stefan Helzl, geolog i direktor lokalnog muzeja.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkriće koje je zapanjilo Nemačku: Kuće u ovom bavarskom gradu su izgrađene od dijamanata"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.