OTKRIĆE NAUČNIKA: Ćelije raka pretvaraju u druge vrste ćelija!

rak

Foto: Pixabay

Švajcarski naučnici sa Univerziteta u Bazelu, kažu kako ćelije raka mogu brzo da reaguju i prilagode se promenama u okolini, u ovom slučaju, da se transformišu u drugačiju vrstu ćelija.

Eksperiment su radili na miševima, gde tvrde kako su pretvorili ćelije raka dojke u masne ćelije. Tako su stopirali razvoj metastaza i širenje bolesti po telima miševa.

Obolelim miševima davali su kombinaciju lekova za dijabetes tipa 2 i rak kože. Time su uspeli da aktiviraju transformaciju ćelija tumora i njihov preobražaj u masne. Napominju da ćelije raka mogu brzo da reaguju i prilagode se promenama u okolini, u ovom slučaju, transformišu se u drugačiju vrstu ćelija. Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Cancer Cell.

“Plastičnost ćelija raka olakšava razvoj otpornosti na terapiju i malignu progresiju. Procesi de-diferencijacije, kao što je epitelijalno-mezenhimalni prelaz (EMT), poznato je da povećavaju ćelijsku plastičnost. Plastičnost ćelija karcinoma može terapeutski da se iskoristi prisiljavajući trans-diferencijaciju ćelija raka dojke izvedene na EMT u post-mitotičke i funkcionalne adipocite”, objasnio je profesor biohemije Gerhard Kristofori.

On dodaje da, osim što su se ćelije raka transformisale i pretvorile u masne, takođe su prestale da se reprodukuju. Profesor kaže i da, koliko je njima poznato na osnovu dužeg eksperimentiranja, masne ćelije ne bi trebalo da se ponovo pretvore u tumorske, piše “24sata.hr”.

Redžep Erdogan: Brate Maduro, drži se!

Dodaju i kako im je naredni cilj da pokušaju da primene ovu metodu na ljudima obolelim od raka dojke, dok su tumorske ćelije još u prilično plastičnom, promenljivoom stanju.

Napominju da su oba leka korištena tokom eksperimenta na laboratorijskim miševima već odobrena od strane FDA – američke Agencije za hranu i lekove i da bi uskoro mogli da se nađu u kliničkoj primeni.

Veruju da bi ova metoda mogla da se pokaže dobrom i kod ostalih vrsta raka, ali rezultate ćemo još malo sačekati.

(Skandalozno.rs/Espreso.rs/Izvor: Novi.ba)

Budite prvi sa komentarom na članku "OTKRIĆE NAUČNIKA: Ćelije raka pretvaraju u druge vrste ćelija!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.