Otkriven do sada skriveni KRIVAC za pad najmanje 200 putničkih aviona!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Istraživači iz NASA došli su do podatka da su sitne čestice leda, koje su gotovo nevidljive ljudskom oku, upravo te koje mogu da budu uzročnik pada aviona i smrti na stotine ljudi.

[adsenseyu6]

One su sitnije od brašna, a postoji velika mogućnost da su dovele do pada najmanje 200 aviona u poslednjih 20 godina.

Uprkos ranijem mišljenju da je nemoguće formiranje leda na visini od 10 kilometara, visini na kojoj leti većina komercijalnih aviona, izveštaj o padu aviona Er Frans 477 iz 2009. godine u uglednom naučnom magazinu Nju Sajentist, pokazuje drugačije.

Avion se srušio u Atlantski okean između Rio de Žaneira i Pariza, a bile su potrebne dve godine da se olupina izvuče iz vode.

Ledna blokada u senzorima za brzinu postala je značajan faktor prilikom istrage, koja je u početku pokazala kako su za pad odgovorni greška u softveru i pilot.

Čestice leda nisu vidljive radarima, a blokada koju su uzrokovale zbunila je pilote, što ih je najverovatnije nateralo da naglo okrenu trup aviona, što se ispostavilo kao fatalna greška.

Foto: NASA

Foto: NASA

[adsenseyu1]

Smatra se da se oblaci ledenih čestica stvaraju duboko unutar oluja praćenih grmljavinom, koje usisavaju topao vazduh, koji se nakon toga ledi i stvara sićušne ledene kristale.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkriven do sada skriveni KRIVAC za pad najmanje 200 putničkih aviona!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.