Otkriven izvor misterioznog signala koji dolazi iz dubine SVEMIRA!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Konačno je otkriven izvor misterioznog signala koji dolazi iz dubine svemira. Naučnici su signal do sada čuli samo 18 puta, a još od 2007. pokušavaju da pronađu njegov izvor.

Niko nije znao odakle dolazi, niti ko ga pokreće, a nagađalo se da se radi o signalu s velike zvezde ili iz crne rupe, a neki naučnici su čak tvrdili da se radi o vanzemaljskim porukama, piše The Independent.

[adsenseyu5]

To su ustvari moćni, ali vrlo kratki radio talasi, koji ne traju više od jedne milisekunde.

Pronašli su ga australijski istraživači 2007. godine, a od tada se samo jedan signal ponavljao, dok su se ostali mogli čuti samo jedanput.

Naučnici su ponavljajući uzorak izučavali punih šest meseci i tako su došli do tačne pozicije signala na nebu. Otkrili su da dolazi iz patuljaste galaksije udaljene više od 3 milijarde svetlosnih godina.

Doktor Šrinarš Tendulkar, član istraživačkog tima univerziteta u Montrealu u Kanadi, rekao je da se prvobitno nagađalo da signal dolazi iz naše galaksije, ali su takve tvrdnje sada opovrgnute.

[adsenseyu1]

Misterija je postala još veća kada je utvrđeno da je najnoviji signal bio praćen serijom učestalih radio signala koji su bili manjeg intenziteta.

Dalja istraživanja su pokazala da dva izvora s kojih signali dopiru nisu previše udaljena.

Doktor Benito Markote, iz Zajedničkog Instituta za Dugobazičnu Interferometriju u Dvingelou u Holandijj, objašnjavajući ovaj fenomen zagolicao je maštu široke javnosti: “Smatramo da signali dolaze s istog predmeta ili da su na neki način fizički povezani jedni s drugim”.

Još uvek je nepoznato šta signal tačno proizvodi, a postoji velika mogućnost da se radi o neutronskoj zvezdi u vrlo jakom magnetnom polju – okruženom ostacima zvezdane eksplozije.

[adsenseyu1]

S druge strane, izvor bi se mogao nalaziti na ivici supermasivne crne rupe.

Koautor istraživanja doktor Šami Čaterdži sa univerziteta Kornel u SAD-u rekao je da je pronalazak galaksije u kojoj se signal nalazi veliki korak napred, ali potrebno je još mnogo vremena kako bi se u potpunosti moglo razumeti kakva je zaista svrha misterioznog signala.

(Skandalozno.rs, Izvor: avaz.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkriven izvor misterioznog signala koji dolazi iz dubine SVEMIRA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.