Otkrivena patuljasta PLANETA tri puta udaljenija od PLUTONA, koja ima sopstveni mesec!

Ilustracija

foto-ilustracija: ESO/M. Kornmesser

Njena srednja udaljenost od Sunca triput je veća od Plutonove, a ime joj je (225088) 2007 OR10.

Ova patuljasta planeta je sa svojih 1.600 kilometara u prečniku treće najveće svemirsko telo u Sunčevom sistemu iza Neptunove orbite.

Naučni tim Opservatorije Konkoli u Budimpešti otkrili su da i ova patuljasta planeta ima svog malog pratitelja od 300 kilometara u prečniku, objavio je naučni časopis Astronomical Journal Letters.

[adsenseyu1]

Za ovu patuljastu planetu vezan je niz zanimljivosti.

Oko Sunca kruži po tako ekscentričnoj orbiti da, kada je najbliži Suncu, od naše matične zvezde udaljen 33 puta koliko je Zemlja udaljena od Sunca, a u najdaljoj tački ima čak 101 put veću udaljenost od udaljenosti Zemlje od Sunca.

Temperatura na površini planete prema proceni stručnjaka iznosi minus 242 stepena Celzijusovih, što je mnogo hladnije od Plutona, čija površina može da se “zagreje” do minus 218 stepeni.

Pročitajte još i ovo:

Pronađena rodna planeta Luka Skajvokera – TATUIN, sa svoja dva sunca, dve zore i dva sumraka? – VIDEO

(225088) 2007 OR10 je takođe najveći “bezimeni” objekat u Sunčevom sistemu (nema zvaničan naziv), što je čudno s obzirom na da to mu je student Majkl Braun, koji ga je 2007. godine pronašao u Kajperovom pojasu, dao ime Snežana.

Vremenom se ispostavilo da je Snežana jedan od najcrvenijih objekata u Kajperovom pojasu, najverovatnije zbog metanskog mraza.

[adsenseyu1]

Dan na Snežani traje čak 45 sati, što je bilo vrlo neobično i naučnike uputilo na mogućnost da se tamo daleko iza Neptuna i Plutona u orbiti oko Snežane vrti i njen satelit koji usporava planetoid.

Pročitajte još i ovo:

Na udaljenosti od 33 svetlosne godine pronađena PLANETA BOLJA OD ZEMLJE?! – VIDEO

Njihove pretpostavke pokazale su se tačnim.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkrivena patuljasta PLANETA tri puta udaljenija od PLUTONA, koja ima sopstveni mesec!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.