OTKRIVENA TAJNA: Amerikanci greškom transportovali raketu “Helfajer” na Kubu!? – VIDEO

Greška

Američka raketa “Helfajer” bez bojeve glave greškom je 2014. godine transportovana iz Evrope na Kubu, objavio je danas “Volstrit džornal”.

Iako raketa nije sadržavala eksploziv, “Džornal” navodi da je prisutna zabrinutost da bi Kuba mogla da podeli detalje o toj tehnologiji sa potencijalnim američkim protivnicima poput Severne Koreje ili Rusije, prenela je agencija AP.

Američki list je objavio tu informaciju pozivajući se na anonimne izvore, ali ju je za AP potvrdio i jedan američki zvaničnik upoznat sa tom situacijom, koji nije ovlašćen da o tome govori javno pa je zatražio da ostane anoniman.

Prema podacima američkog Ministarstva odbrane, “Helfajer” je laserski navođen projektil vazduh-zemlja, težak oko 45 kilograma, koji može da bude ispaljen iz helikoptera poput “Apača” ili bespilotne letelice kao što je “predator”.

[adsenseyu1]

Anonimni zvaničnik je za AP rekao da je proizvođač rakete, kompanija “Lokhid Martin”, bio ovlašćen da izvozi projektil bez bojevog punjenja, za potrebe vežbi NATO-a.

On je naveo da su za grešku u transportu rakete, koja je završila na Kubi, odgovorni “Lokhidovi” špediteri i dodao da američke vlasti sarađuju sa tom kompanijom na povratku projektila.

Foto: Wikipedia / Looper5920

Zvaničnik je istakao da SAD ne žele da bilo kakva odbrambena tehnologija ostane u nesavezničkoj zemlji, bilo da ona ima kapaciteta da je koristi ili ne i dodao da je prisutna velika zabrinutost da bi Kuba mogla da da pristup raketi nekim tehnički naprednijim zemljama.

[adsenseyu1]

Kako piše “Džornal”, raketa je bila ispravno transportovana u Španiju, gde je korišćena u vojnoj vežbi. Zatim je krenula na zaobilazno putovanje kroz Španiju, Nemačku i Francusku, da bi završila na aerodromu “Šarl de Gol” u Parizu. Sa njega je trebalo da bude vraćena natrag na Floridu, ali je umesto toga ukrcana na let “Er Fransa” za Havanu.

Američki zvaničnici su zatražili od kubanske vlade da vrati raketu, navodi “Džornal”. Te dve zemlje su u julu 2015. ponovo uspostavile diplomatske odnose nakon više od 50 godina.

Pogledajte video:

https://youtu.be/PoHO5LI0tXA

(tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "OTKRIVENA TAJNA: Amerikanci greškom transportovali raketu “Helfajer” na Kubu!? – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.