Ova zemlja je pravi raj za radnike

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Kako bi povećali efikasnost i podstakli kreativnost zaposlenih, sve više menadžera, posebno u području informacijske tehnologije i komunikacija, omogućuje fleksibilno radno vreme i nude rad van kancelarije.

Najdalje u tome otišla je Finska u kojoj se, za razliku od mnogih zemalja, fleksibilno radno vreme doživljava kao pravo, a ne kao povlastica radnika.

Istraživanje jedne globalne firme sprovedeno među 39 zemalja pokazuje da 92 posto firmi u toj zemlji zaposlenima nudi fleksibilno radno vreme, a na drugom mestu je Švedska sa 85 posto firmi.

S druge strane, najrigidniju radnu etiku ima Japan sa 18 odsto i Grčka u kojoj samo 26 procenata kompanija ima fleksibilno radno vreme. Od 2011. godine, kad su postali poznati ti podaci, intenzivirane su i rasprave o koristima fleksibilnog radnog vremena širom sveta.

Prema podacima koje navodi BBC, danas ga koriste mnoge velike globalne kompanije a prilagodljiv radni ritam omogućuju i nacionalna radna zakonodavstva, od Finske do Australije i Velike Britanije.

Još 1996. godine Finska je uvela zakon koji većini zaposlenih omogućuju da na posao mogu doći tri sata ranije i otići tri sata kasnije, prenosi Jutarnji list.

Ta mala zemlja s oko 5,5 miliona stanovnika, poznata po svom IT sektoru, sada ide i korak dalje: od 2020. godine vecina stalno zaposlenih imaće pravo odlučiti gde i kada će raditi najmanje pola radnog vremena.

Zaposleni će i dalje morati raditi 40 sati nedeljno, ali pritom mogu raditi iz vikendice ili iz omiljenog kafića.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ova zemlja je pravi raj za radnike"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.