Ovako će izgledati svetske metropole kada nivo vode poraste 10 metara – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Nedavni UN-ov izveštaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je da je prošle godine čovečanstvo povećalo nivoe CO2 na najviše u ljudskoj istoriji, kao i da je to činilo brže nego ikada.

Uz takve trendove i lobiranje naftnih, gasnih i sličnih energetskih kompanija, pri čemu ulažu milijarde u promovisanje daljeg korišćenja fosilnih goriva, svet je sve dalje od toga da se u ovom veku spasi od globalnog zagrevanja goreg od 2°C koliko su nacije sveta dogovorile Pariskim klimatskim sporazumom.

[adsenseyu5]

Buenos Ajres

Planovi da se zagrevanje zaustavi na 1,5°C, što je predloženo kao posebno ambiciozan cilj, sada deluju kao naučna fantastika. Kako sada stvari stoje, čak i prema čak najoptimističnijim predviđanjima, svet će do 2100. godine ovakvim tempom biti topliji za 3°C.

Hamburg

Najnoviji članak objavljen na ovu temu u Proceedings of the National Academy of Sciences of the U.S.A. navodi da će po takvim scenarijima nivoi mora širom sveta do kraja veka porasti za između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosek beležen pre drastičnih promena uzrokovanih poremećajem klime, prenosi “Express”.

[adsenseyu1]

London

Pet godina otkako se u službenim predviđanjima čak i rast mora od 1,5 metara smatrao ekstremnim, odjednom ispada da su i umerena predviđanja nekoliko puta gora od toga.

Njujork

Na snimcima u ovom tekstu možete videti kakve će posledice zagrevanja biti po Njujork, Buenos Aires, Osaku, Antverpen, Hamburg, Durban, Melburn, London, Hong Kong, Dubai, Rio, Tokio…

Vankuver

U pitanju su detaljne animacije tih gradova u slučaju zagrevanja od 2°C i u slučaju 4°C, s konačnim prikazom Vašingtona i iznenađenjem koje se tiče same Bele kuće.

Melburn

Vašington

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Mapping Choices)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovako će izgledati svetske metropole kada nivo vode poraste 10 metara – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.