Ovako je izgledalo potpuno POMRAČENJE Sunca – VIDEO

Fenomen

foto-ilustracija: pixabay.com

Pomračenje Sunca koje je danas počelo na teritoriji SAD prvi je takav događaj koji mogu videti svi stanovnici te zemlje za gotovo 100 godina.

Očekuje se da će ovo biti najgledanije i najviše fotografisano pomračenje u istoriji, dok su milioni ljudi zauzeli mesta da posmetraju prirodni fenomen.

Put totalnog pomračenja će biti širine 96 do 113 kilometara, i kretaće se od Oregona do Južne Karoline. Tama će trajati dva do tri minuta na svakom mestu. I astronomi su bili uzbuđeni jer je pomračenje Sunca jedan od najvećih kosmičkih spektakala.

[adsenseyu5]

Oko pola sata pre potpunog pomračenje, šef NASA Robert Lajtfut je “prve Mesečeve zalogaje Sunca” opisao kao “neverovatan pogled”.

Zemlja, Mesec i Sunce se nađu u savršenoj liniji jednom u jednoj do tri godine, ali to se najčešće dešava iznad polova ili Pacifika. Ovo je prvi put od nastanka društvenih mreža da se odigrava iznad gusto naseljenog područja.

Poslednje potpuno pomračenje Sunca u SAD se desilo 1979., kada su u totalnom mraku bili samo stanovnici pet severozapadnih država.

Naučnici upozoravaju da se pomračenje ne gleda golim okom.

Pomračenje Sunca je važan fenomen za naučnike koji tada mogu da iskoriste priliku da prouče gornji deo atmosfere Sunca koji je obično nevidljiv a i prostire se na površini od nekoliko miliona kilometara.

Pomračenje Sunca je astronomska pojava koja se dešava kada Sunce baca Mesečevu senku na površinu planete Zemlje, što se može dogoditi samo kada je Mesec u fazi mladine, odnosno kada se nalazi između Zemlje i Sunca.

U slučaju potpunog pomračenja Sunca, Mesečev disk skroz prekrije Sunce. Pomračenje Sunca se može opaziti s relativno uskog pojasa na Zemljinoj površini preko kojeg prolazi Mesečeva senka.

[adsenseyu5]

U trenutku neposredno pre potpunog pomračenja, kada se poslednji zraci Sunca probiju iza Mesečevog diska, događa se pojava takozvanog “dijamantnog prstena“.

Ista se pojava može uočiti i neposredno nakon potpunog pomračenja.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovako je izgledalo potpuno POMRAČENJE Sunca – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.