Ovako je izgledao čovek koji je brutalno ubijen pre 1.400 godina

Pejzaž

Škotska – foto: pixabay.com

Naučnici su uspeli da rekonstruišu lice mladog Pikta, muškarca koji je brutalno ubijen pre 1.400 godina.

Arheolozi su pronašli skelet muškarca u neverovatno očuvanom stanju u jednoj pećini u Rosširu: njegovo telo bilo je postavljeno u neobičan položaj, s prekrštenim nogama, dok je na njegove ruke i noge bilo postavljeno veliko kamenje.

[adsenseyu5]

Forenzički antropolozi utvrdili su da je Pikt ubijen tako što je najmanje pet puta udaren u glavu, a od udaraca mu je slomljena lobanja.

Od prvog udarca pukli su zubi na desnoj strani njegove vilice, od drugog je pukla sama vilica na istom mestu i čini se da je udaran štapom.

Muškarac je nakon udaraca verovatno pao na leđa i zadnjim delom glave udario u kamen, a četvrti i peti udarac bili su namenjeni okončanju njegovog života: dok je ležao na zemlji, muškarcu je glava probodena štapom.

[adsenseyu1]

Pikti su bili pripadnici plemenskog saveza, koji su živeli na krajnjem severu Britanije u prvom milenijumu pre nove ere. Rimljani su ih zvali Pikti (obojeni ljudi), ali nije poznato kako je ovo pleme sebe nazivalo.

Borili su se protiv rimskih legija (bili su jedan od razloga zbog kojih Rimljani nikad nisu osvojili Škotsku), a nestali su oko 900. godine na nepoznat način.

Pronađene kosti poslate su na Univerzitet u Dandiju, kod slavne profesorke i forenzičkog antropologa Dejm Sju Blek, čiji je tim otkrio kako je mladić ubijen, a rekonstruisano je i njegovo lice.

Imao je dugu kovrdžavu kosu i tanku “vikinšku” bradom.

Za mladog Pikta je takođe rečeno da je bio “izuzetno zgodan”.

(Skandalozno.rs, Izvor: radiosarajevo.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovako je izgledao čovek koji je brutalno ubijen pre 1.400 godina"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.