Ovi predmeti u orbiti Zemlje predstavljaju pravu misteriju

Ilustracija

foto: NASA/Reid Wiseman

Za pojedine predmete se zna kako su završili u Zemljinoj orbiti, dok je poreklo ostalih potpuno nepoznato.

1. Fudbalska lopta

Svemirski šatl Čelendžer je 28. januara 1986. eksplodirao nakon prve 73 sekunde leta i dezintegrisao se negde iznad obale Floride. Polje ostataka, nazvano Target 67, pokrilo je površinu od 890 kilometara Atlantika, sve do dubine od 370 metara.

Ronioci su otkrili delove svemirskog šatla koji su preživeli inicijalnu katastrofu, uključujući kapsulu za posadu fudbalsku loptu koju je sa sobom poneo astronaut Elison Onizuka.

[adsenseyu5]

Lopta je nakon njegove smrti vraćena u srednju školu koja mu je poslala i postavljena kao izložbeni eksponat, a pretpostavlja se da bi pala u zaborav da nije NASA-inog astronauta Sahena Kimbrouga, čiji je sin kasnije išao u tu školu. Kimbroug je kasnije, kako bi odao počast preminulom kolegi, poneo loptu sa sobom na Sojuz u jednoj od NASA-inih misija. Dok se Sojuz nalazio u orbiti u februaru 2017, Kimbroug je na Tviteru objavio sliku lopte, istakavši da je konačno završila u svemiru, gde joj je i mesto.

2. Gospodin Smit

Ova usamljena figura puštena je 2016. iz Međunarodne svemirske stanice u Zemljinu orbitu u okviru jednog vrlo kreativnog eksperimenta. Postala je jednostavan komunikacioni satelit, nazvan Gospodin Smit ili Ivan Ivanovič. Taj bizarni ‘astronaut’ zapravo penzionisano rusko svemirsko odelo s radio odašiljačem zakačenim za kacigu. Njegovo zvanično odredište je SuitSat – 1, a bačen je u svemir za vreme zajedničke svemirske šetnje američkih i ruskih svemirskih snaga. Sadrži snimljene glasovne poruke na pet različitih jezika, kao i tajnu ‘slou sken’ televizijsku sliku koja treba da bude emitovana ka Zemlji.

Slušaocima na Zemlji rečeno je da se priključe na frekvenciju od 145.990 Mhz, ali signal nažalost nikad nije bio primljen. NASA je na kraju izgubila trag. Pretpostavlja se da su se baterije u odelu smrznule, tako da nikad nije emitovalo dovoljno jak signal da ga registruje amaterska oprema, dok samo odelo još negde kruži.

[adsenseyu1]

3. Tajno smeće

foto: NASA

Nakon što su prvi put videli rusku svemirsku stanicu Mir, NASA-ini astronauti uporedili su je sa “šest školskih međusobno pričvršćenih autobusa, koji su se sudarili dok su haotično istovremeno prilazili raskrsnici”.

Prošla je još decenija pre nego što su Amerikanci stupili na Mir, a njihova procena unutrašnjosti nije bila ništa bolja. Navodno su rekli da izgleda kao dom pijanih studenata, sa iskidanom opremom i vrećama smeća svuda unaokolo. Taj opis nije bio nimalo neobičan promatračima Mira na Zemlji, koji su još ranije primetili neobične aktivnosti tokom svemirskih šetnji astronauta na stanici – tada su se u svemiru pojavljivali misteriozni nepoznati objekti, neobično lagani i pokretni.

Zbog toga velik broj ljudi veruje da su astronauti u šetnjama ili kroz prozor ‘bacali smeće’, umesto da ga pošalju natrag na Zemlju, iako Rusi to nisu nikada potvrdili.

[adsenseyu1]

2. Vanzemaljski život?

Roskosmosov službenik izneo je ruskoj novinskoj agenciji ITAR-TASS 2014. godine nepotvrđenu tvrdnju da su ruski astronauti pronašli tragove života izvan Međunarodne svemirske stanice. Do tog otkrića navodno su došli tokom dugotrajne analize ostataka pronađenih izvan svemirske stanice, a uzorci su navodno sakupljani i sa spoljašnje strane prozora.

Mikroskopskom analizom pronađeni su organizmi nalik morskim planktonima sa Zemlje, iako je potpuno nepoznato kako bi “morski život” mogao da završi u svemiru. Prethodne analize pokazale su da vazdušne struje mogu da podignu “ćelije života” do 40 kilometara od površine planete, ali ne i dalje od toga. Otkriće 4,2 milijarde godina starog fosila – bakterije iz 2017. takođe je povećalo mogućnost da je život na Zemlju dospeo iz svemira, ali NASA odbacuje te tvrdnje.

1. Crni vitez

foto: NASA

Neobičan i neidentifikovan objekat kreće se u orbiti Zemlje, a prema pojedinim tvrdnjama to čini već punih 50 godina. Nazivaju ga Crni Vitez, a brojni teoretičari zavera smatraju da je vanzemaljskog porekla i da je star oko 13.000 godina. Nikola Tesla prvi je zabeležio zvukove koje je čuo iz svemira 1899, verujući da je reč o signalima inteligentnog života.

Čak je i ugledni magazin Tajm 1960. u toku Hladnog rata pisao da je američka mornarica svesna postojanja satelita neobične putanje s apogejom od 1728 kilometara i perigejom od samo 216 kilometara. U početku je postojala pretpostavka da je reč o sovjetskom satelitu, a kasnije se čak nagađalo da je satelit možda i američki. Izveštaji o Crnom vitezu doneli su pregršt nepotvrđenih priča, a prema NASA-inom astronautu Džeriju Rosu, objekat je jednostavno rezultat greške.

[adsenseyu1]

Najnoviji događaj koji su povezuje s ‘Crnim vitezom’ dogodio se 1998. godine.

U decembru je spejs-šatl “Diskaveri” otišao na Međunarodnu Svemirsku stanicu zbog misije u kojoj je trebalo da “ulovi” ruski FGB modul u niskoj orbiti i pričvrstiti ga na američki Node 1, i napravi “svemirske šetnje” sa ciljem da se instalira potrebna oprema.

Pukovnik Džeri L. Ros i doktor Džajms H. Njuman su pokušavali da postave termo ćebe na ramenske igle, prikačene na svemirsku stanicu, kako bi se smanjio gubitak toplote i uštedela energija. Ali, pokrivač je tokom pokrivanja odleteo. Na Nasinoj fotografiji, nastaloj tokom misije STS-88, vidi se crni objekat koji je odmah počeo da se povezuje s legendarnim ‘Crnim vitezom’, ali stručnjaci su objasnili da se najverovatnije radi o izgubljenom termalnom pokrivaču.

U intervjuu iz 2014., pukovnik Ros je rekao: “Ako vidimo nešto tamo gore, bićemo prvi koji će o tome govoriti i postavljati pitanja, kao i reći ljudima da smo videli nešto što ne razumemo.

Teorije zavere su zabavne za one koje rade na njima, ali su i gubitak dragocene energije mozga.”

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovi predmeti u orbiti Zemlje predstavljaju pravu misteriju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.