Ovo bi moglo da bude najluđe novo američko oružje – VIDEO

Efekat

foto: YouTube Screenshot

Pentagon radi na novoj vrsti oružja nesmrtonosnog dejstva koje je, prema pisanju magazina Popular Mechanics, “krajnje čudno”.

Naime, vojni naučnici planiraju da upotrebe lasere, koji bi na velikim udaljenostima mogli da proizvedu efekat sličan ljudskom glasu.

Ovi “glasovi” bili bi korišćeni za “psihološke operacije i različite objave, ili jednostavno za sluđivanje neprijatelja”, piše Kajl Mizokami.

Detalji o “laserski indukovanom plazma efektu” (Laser-Induced Plasma Effect), kako je novo oružje nazvano, objavljeni su na sajtu Defense One.

Oružje funkcioniše tako što laser, zvani femtolaser, stvara kuglu plazme koju zatim pogađa drugi laser – nanolaser.

Zahvaljujući određenoj talasnoj dužini, nanolaser dovodi do toga da plazma počinje da proizvodi i svetlost i zvuk.

Na objavljenom video-snimku može se čuti zvuk nalik ljudskom mrmljanju, a Pentagon smatra da će moći da proizvede razumljive reči u roku od tri godine.

Na drugom snimku može se čuti kako laser proizvodi zvuk nalik eksploziji zaslepljujuće granate.

Plazma se takođe može izmanipulisati tako da proizvodi toplotu, što se može videti na snimku na kojem je zapaljena vojna uniforma, piše Ars Technica. Paljenje bi u teoriji moglo da se izvede sa udaljenosti od nekoliko kilometara, s tim što bi osobe između oružja i mete bile nepovređene.

Naučnici navode da bi novo oružje moglo da se koristi i sa ciljem upozorenja ljudi koji se približavaju vojnim kontrolnim punktovima, ili da oponaša zvuk pucanja iz vatrenog oružja.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo bi moglo da bude najluđe novo američko oružje – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.