Ovo je deset najdubljih rupa na Zemlji! – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Bilo da je reč o rupama koje je napravila ljudska ruka, do onog čije je dizajner sama priroda, ovo je deset najdubljih rupa na Zemlji.

1. Vrata pakla Darvaza

Ako ste se ikada zapitali kako bi mogla izgledati vrata pakla, pruži li vam se prilika, zaputite se u Turkmenistan. Tamo se u blizini malog gradića Darvaza nalazi prirodni fenomen koji je, zbog njegovog izgleda, lokalno stanovništvo nazvalo upravo “The Door to Hell“.

[adsenseyu5]

Podzemnu pećinu su pre 40-ak godina slučajno otkrili geolozi. Toliko je velika da je tokom bušenja u nju propao ceo geološki kamp i oprema. No budući da je bila ispunjena plinom, niko se nije usudio spustiti u nju. Da bi sprečili isticanje plina geolozi su je, umesto toga, zapalili. Od tada pa do danas pećina i dalje gori. Niko ne zna koliko je tona plina dosad izgorelo, niti hoće li pećina ikada prestati goreti. Prečnik rupe je, otprilike, 70 metara, dok je dubina oko 20 metara.

2. Rudnik Bingam

Ova je najveća rupa na Zemlji koju su napravili ljudi, a riječ je o rudniku širokom 4 kilometra i dubokom 1,2. Iskopavanja su započela 1.863, a od tada je iz njega izvučeno oko 17 miliona tona bakra i 715 tona zlata, te 5.900 tona srebra od 2004.

Nalazi se u američkoj državi Juta, a u njemu se radi i danas.

3. Rupa bez dna

Montičelo brana ili kako ga još nazivaju “sveta rupa” u Kaliforniji koristi se kad je brana punog kapaciteta te se voda mora isisati iz rezervata. Zahvaljujući svojoj veličini, u nju stane oko 14.400 kubika vode svake sekunde. Rad na njoj je dovršen nakon punih pet godina, 1957.

[adsenseyu1]

Široka je oko 20 metara i duboka oko 214 metara, voda se u nju preliva samo u slučajevima velike količine vode, kao što je bilo 2006.

4. Velika rupa

Kimberli rudnik dijamanata, poznat i samo kao “Velika rupa” u Južnoj Africi je jedan od najvećih rukom iskopanih rupa na svetu. Između 1866. i 1914. više od 50 rudara s lopatama su iskopali ogromnu rupu. Tokom tog iskopavanja, prikupili su oko 2.722 kilograma dijamanata.

Rupa je široka oko 462 metara te u dubinu zaranja do neverovatnih 1.098 metara. Tokom godina, rupa se napunila vodom te je tek 175 metara ostalo vidljivo.

5. Plava rupa

Iako se na Bahamima nalazi nekoliko plavih rupa, Dinova plava rupa je zasigurno najveća. Plave rupe su vertikalne potopljene pećine koje se mogu nalaziti u moru ili na kopnu, a negostoljubive su za život većine morskih stvorenja, ali su pogodna staništa brojnih bakterija. Tamno plavu boju u njima stvaraju visoka prozirnost vode i beli karbonatni pesak na dnu.

[adsenseyu1]

Dinova plava rupa na Bahamima duboka je 202 metra, a pretpostavlja se da je, poput svih plavih rupa, nastala tokom ledenih doba kad je nivo mora bila od 100 do 200 metara niža nego današnja. Legenda kaže da je rupu napravio đavo koji i danas izaziva ljude te životinje da uđu unutra, premda se tamo svake godine održavaju takmičenja u ronjenju na dah.

6. Rudnik dijamanata u Sibiru

Rudnik dijamanata Mirni definitivno je najveći rudnik tog dragog kamenja, a bio je i prvi na svetu. Dubok je 525 metara, s prečnikom spoljašnjeg kruga od 1.200 metara.

Zabranjeno je čak i preletanje iznad rupe jer je bilo slučajeva kad je ova zver “usisala” helikoptere. Danas je napušten.

7. Zmajeva rupa

Rupa zmajeva je 300 metara duboka podvodna rupa u Južnom kineskom moru. Lokalci ovu rupu nazivaju i “oko”, a nalazi se na području koje trenutno predstavlja jedno od najopasnijih mesta na zemlji, a oko kojeg se već godinama spore Vijetnam, Malezija, Indonezija, Bruneji, Filipini, Tajvan i Kina.

8. Rudnik Dijavik

Ovaj kanadski rudnik je toliko veliki, da ima vlastiti aerodrom s pistom koja može primiti Boing 737. Posebno lepo izgleda kad voda oko njega smrzne. U njemu se svake godine iskopa oko 1600 kilograma dijamanata, a pretpostavlja se kako će raditi do 2023.

[adsenseyu1]

9. Berkli rupa

Službeno jedan od najvećih otvorenih rudnika bakra Berkli nalazi se u SAD. Dug je oko 1,6 kilometara i skoro do polovine ispunjen s jako kiselom vodom (pH 2,5). Zatvoren je 1982.

10. Superduboka bušotina Kola

U kasnim 1950-im i ranim 1960-im Amerikanci i Sovjeti su počeli planirati odvojene napore za bušenje što dublje rupe u Zemljinoj kori. Sovjeti su imali veći uspeh i od 1970-2008. godine njihova bušotina na poluostrvu Kola je držala svetski rekord kao najdublja rupa na svetu. Kola superduboka bušotina se sastoji od nekoliko rupa koje se granaju iz jednog središnjeg otvora.

Najdublja od njih, po imenu “SG-3”, ima prečnik samo devet centimetara, ali je zato duboka 12.261 metar.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo je deset najdubljih rupa na Zemlji! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.