Ovo je “Palantin”: Novo rusko naoružanje oslepljuje neprijatelja i blokira svu elektroniku

Naoružanje

“Palantin” – foto: Printscreen

Ruska vojska koristi i novo naoružanje, između ostalog i sisteme za elekronsko ometanje “Palantin”, u vojnim vežbama koje je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio u centralnim delovima zemlje.

Ova provera dolazi samo dan pošto je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu najavio nove vrste oružja, koja kombinuju hipersoničnu i lasersku tehnologiju.

Kombinacija

– Novi oružani sistemi već se testiraju i u skorijoj budućnosti biće spremni za testiranje. Ovi oružani sistemi garantovaće bezbednost Rusiji ne samo danas već i u budućnosti. U skorijoj budućnosti mornarica će dobiti potpuno nov sistem kakvom ne postoji pandan u svetu. On koristi hipersoničnu i lasersku tehnologiju. Prve verzije su već na borbenoj proveri. To nije ogledni, već realni borbeni obrazac. Rusija je jedan od svetskih lidera u sistemima laserskog naoružanja – rekao je Šojgu.

foto: Printscreen

I sam Putin je nekoliko puta najavio nova nezaustavljiva ruska oružja poput „kindžala“, „peresveta“, „avangarda“ i „cirkona“. Posebnu pažnju privlači sistem za elektronsko ometanje „palantin“, koji je već stavljen u upotrebu.

Ovo superoružje, kako ga zovu, sposobno je da oslepi neprijatelja kratkotalasnim i ultrakratkotalasnim signalima, suzbija radio-komunikaciju protivnika, ometa sve kanale komunikacije uključujući i mobilnu telefoniju, blokira elektronske uređaje… Osim toga, koristi se i u izviđanju neprijatelja.

Sergej Šojgu – foto: AP

Nov pristup

– S novim visokotehnološkim oružjem i vojnom opremom, moraju se poboljšati i metode operacija trupa. Moderni rat zahteva nov pristup – poručio je Šojgu.

Sovjetski eksperiment

PUŠKA SA DVE CEVI

Ruski centralni istraživački institut CNIITOČMAŠ, deo Rosteka, demonstriraće sovjetsku eksperimentalnu pušku AO-36 na novom sajmu tehnike.

– Puška AO-36 kalibra 5,6 milimetara razvijena je 1965. i biće centralni deo izložbe. Ona ima dve cevi i iz njih puca simultano, s mecima koji povećavaju ubojitost i pomažu jedan drugom u razornoj moći – saopštio je institut.

foto: Printscreen

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo je “Palantin”: Novo rusko naoružanje oslepljuje neprijatelja i blokira svu elektroniku"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.