Ovo je ruska leteća zver koja za jedan minut postavi preko 7.000 mina – VIDEO

Hapšenje

foto-ilustracija: pixabay.com

Na Tviteru se pojavio video-materijal na kome se vidi specijalno opremljena verzija vojno-transportnog helikoptera Mi-8 kako učestvuje u akciji brze izrade gusto posejanih minskih polja.

– Uz njegovu pomoć se mogu postaviti ne samo protivtenkvske mine, nego i protivpešadijske uključujući i mini PMF-1S. Radi se o protivpešadijskim minama koje imaju oblik cvetnih latica a koje se upotrebljavaju za tzv. daljinsko miniranje delova fronta.

Zahvaljujući svojim malim dimenzijama, jedan helikopter može da “poseje” na hiljade mina na prostor od nekoliko kvadratnih kilometara. Mina u sebi ima samolikvidator (oznaka-S) koji se aktivira posle izvesnog vremena (najčešće 48 sati nakon postavljanja, primedba prevodioca) – rekao je vojni ekspert.

Podsećamo da su ove sisteme prvi primenili Amerikanci za vreme rata u Vijetnamu. Na osnovu njihovih iskustava i tadašnja sovjetska armija je dobila svoj domaći analog VSM-1.

U okviru kompleta VSM-1 se nalaze četiri kontejnera u kojima su spakovane mine. Ovi kontejneri se nalaze na spoljnoj strani korpusa letelice. Helikopter opremljen ovim kompleksom može da ponese od 116 do čak 7.424 mina, u zavisnosti od njihovog tipa. Sama tehnika miniranja se izvodi tako što helikopter leti na veoma maloj visini (30-150 metara iznad zemlje), gde brzina ne sme da bude veća od 160 km/čas.

Treba reći da je ovakav sistem miniranja pokazao svoju visoku efikasnost u Avganistanu, posebno prilikom miniranja područja u visokim planinama. gde su se uglavnom kretali mudžahedini.

Za svega 60 sekundi jedan vojno-transportni helikopter Mi-8 može da “zaseje” više od 7 hiljada protivpešadijskih mina, na površini od četiri hektara.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com/Russia Beyond)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo je ruska leteća zver koja za jedan minut postavi preko 7.000 mina – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.