Ovo je ruski ubica brodova: Objavljen snimak lansiranja protivbrodske rakete Moskito – VIDEO

Ilustracija

“Petar Veliki” – foto: Rojters

Ruski TV kanal “Zvezda” objavio je video-materijal na kom se vidi lansiranje protivbrodske rakete “Moskito” s platforme razarača “Bistrij”.

Udar je nanesen po visokozaštićenom, površinskom, pomorskom cilju uslovnog neprijatelja, koji se nalazio na daljini od preko 60 km.

Obe rakete su u predviđenom vremenu pogodile svoj cilj”, saopšteno je u ruskom Ministarstvu odbrane, prenosi internet portal RG.

Zajedno sa mornarima su trenirali i piloti. Odmah nakon lansiranja protivbrodskih raketa “Moskito”, avion za radarsko opažanje i upravljanje A-50 je preneo podatke lovačko-presretačkoj grupi koja se sastojala od aviona MiG-31.

Ova vazduhoplovna grupa je imala zadatak podrške brodovima Tihookeanske flote i njihove zaštite od napada iz vazduha. Takođe, avioni MiG-31 su štitili i ostatak vazduhoplovne grupe koja se sastojala od lovaca-bombardera, protivpodmorničkih vazduhoplova i bespilotnih letelica iz sastava Tihookeanske flote.

Protivbrodska raketa P-270 “Moskito” je ušla u naoružanje sovjetske RM još 1984. godine. Karakterišu je velika razorna moć bojeve glave i supersonična krstareća brzina. Pri tome ona može da leti vrlo nisko, neposredno iznad površine vode, tako da je i vrlo težak objekat za otkrivanje i obaranje.

Snaga njene probojno-rušeće bojeve glave teške 300 kg može potopiti ratni brod deplasmana 20.000 tona, tako da predstavlja ozbiljnu opasnost za ogromnu većinu površinskih brodova.

Zavisno od putanje leta, maksimalan domet rakete se kreće u rasponu od 10 do 250 kilometara. Neposredno nakon lansiranja, raketa se penje uvis da bi onda odjednom nastavila svoj let na visini od oko 20 metara iznad površine vode. Njena putanja se može korigovati pomoću opreme koju poseduje izviđačka varijanta aviona Tu-95RC i satelitski sistem za pomorsko izviđanje “Legenda”.

Kada dođe na 9000 metara od ciljanog objekta, raketa izvodi kompleks oštrih manevara da bi “prevarila” PZO broda, gde na visini od sedam metara leti ka cilju u obliku vijugave putanje, nalik kretanju zmije.

U tom trenutku se aktivira radarska glava za samonavođenje, koja zahvata svoj cilj. Ona može d radi u aktivnom, ali i pasivnom načinu rada, koji je izuzetno otporan na uređaje za protivelektronsko ometanje. Maksimalna brzina koju raketa može da razvije je veća od 2,8 maha.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Russia Beyond)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo je ruski ubica brodova: Objavljen snimak lansiranja protivbrodske rakete Moskito – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.