Ovo su izjave Vladimira Putina koje su šokirale svet! – VIDEO

Ratne igre su počele

Za svoje pristalice on je čovek koji je stavio tačku na haos devedesetih godina, omogućio ekonosmki rast i boljitak, podigao standard za milione, i obnovio nacionalno samopoštovanje.

Za svoje neprijatelje on je mini-Staljin, čovek koji je poveo zemlju u rat, međunarodnu izolaciju i ekonomsku propast.

Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, danas slavi 15 godina od prve inauguracije kao šefa Kremlja.

Ovo je zanimljiv prikaz kako se njegova vladavina može ogledati kroz njegove citate.

1. “Jurićemo teroriste svuda. Ako su na aerodromu, naćićemo ih na aerodromu. Ako ih nađemo u kupatilu, izvinite onda, ali uništićemo ih i u poljskom WC.”

Ovako je Putin 1999. opisao državnu strategiju protiv terorizma.

Putin je bio predsednik Vlade Rusije (u vreme kada je predsednik bio Boris Jeljcin) manje od dva meseca kada ga je novinar upitao o vazdušnim napadima koje je pokrenuo protiv terorista u Čečeniji.

Njegov odgovor ste več čuli.

Putin je deceniju kasnije komentarišući svoju izjavu rekao da je tada odreagovao neprimereno i da nije morao da kaže to baš tim rečima.

2. “Potonula je”

Ovo je bio odgovor na pitanje Lari Kinga šta se dogodilo sa nuklearnom podmornicom Kursk.
Svih 118 mornara koji su se nalazili u podmornici su poginuli kada je Kursk potonuo tokom vojnih vežbi u Barencovom moru.

Ako je nešto moglo da “uništi” Putina to je bila podmornica Kursk.

[adsenseyu1]

3. “Pojedine kompanije uključujući Jukos imao neverovatne rezerve. Postavlja se samo pitanje – kako su do njih došli”.

Ovo je bilo prikriveno upozorenje za Mihaila Hodorkovskog koje je Putin izrekao u februaru 2003. Naime Hodorkovski se žalio da postoje malverzacije u koje je uključena mala državna naftna kompanija Rosnjeft.

E, kasnije je Hodorkovski osuđen na 10 godina zbog navodne utaje poreza a njegova kompanija “Jukos” se raspala.

Danas ona nekada mala kompanija Rosnjeft je jedna od najvećih u Rusiji. Na njenom čelu je blizak Putinov saradnik Igor Sečin. Dobar deo imovine “Rosnjeft” je preuzeo od “Jukosa”.

4. “Trebalo bi istaći da je propast SSSR bio velika geopolitička katastrofa veka”, rekao je Putin 2005. obraćajući se parlamentu.

5. “Niko nikada ne bi trebalo da se upliće i meša u privatne živote drugih. Uvek sam negativno reagovao na one koji sa svojim slinavim nosevima i erotskim fantazijama tumaraju kroz tuđe živote”.

Ovako je Putin odgovorio na vesti da je ostavio suprugu i da će se tajno venčati sa olimpijskom šampionkom, gimnastičarkom, Alinom Kabajevom.

Tabloid “Moskovski Korespondent” prekršio je zlatno pravilo novinarstva u Rusiji kada su se dotakli spekulacija da je Putin ostavio ženu i da planira da se oženi sa Kabajevom.

Vlasnik lista Aleksander Lebedev tiho je samo zatvorio tabloid. Ruski novinari su pitanje privatnog života Vladimira Putina ostavili u amanet svojim kolegama iz inostranstva.

[adsenseyu1]

6. “Njen uticaj na politički život u Rusiji je minimalan. Prema mom mišljenju ubistvo takve osobe nanelo bi više štete vlasti koju ona kritikuje, mnogo više nego same njene kritike”.

To je bio odgovoir predsednika Rusije u vezi sa ubistvom novinarke Ane Polikovskaje, otvorenog kritičara Vladimira Putina, koja je likvidirana u Moskvi na svoj rođendan.

7. “Ispostavi se da je on jak čovek, silovao 10 žena. Nikad to ne bih očekivao od njega. Sve nas je iznenadio, i svi mu zavidimo”.

Ovu pomalo bizarnu izjavu Putin je izrekao šaleći se sa izraelskim političarem Ehudom Olmertom o navodima da bi tadašnji predsednik Izraela Moše Kacav mogao da bude optužen za seksualno uznemiravanje nekoliko žena.

Andrej Kolešnjikov dopisnik iz Kremlja koji je čuo ovu pošalicu opisao je događaj kao jedan od onih trenutaka kada ne možete da verujete svojim ušima. Portparol Kremlja je rekao da se sporna izjava dogodila ali da Putin ne podržava silovanje.

“Ruski jezik je veoma komplikovan, i veoma je osetljiv kada su u pitanju fraze”, rekao je on.

8. “Prvenstveno SAD su prekoračile svoje nacionalne granice u svakoj oblasti”, upozorio je 2007. Putin na konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

Ovaj govor se smatra za prekretnicu u odnosima Rusije i Zapada. Tada je pred Bušom i Merkelovom izneo niz žalbi protiv Zapada:

9. “Proces širenja NATO nema nikakve veze sa modernizacijom alijanse. Imamo pravo da pitamo – Na koga je usmereno ovo proširenje?”

Ove sumnje u vezi sa NATO motivima oko istočne Evrope doživele su svoju erupsiju u februaru 2014 revolucijom u Kijev kada su Putin i njegovi saradnici rekli da je sve to urađeno uz podršku Zapada.

10. “Ne razumete, Džordže, da Ukrajina zapravo i nije država. Šta je Ukrajina? Deo njenih terotorija je Istočna Evropa, ali onaj veći deo njene teritorije je poklon od nas.”

Ovo je jedan od detalja iz razgovora Putina i Buša tokom 2008. kada se razgovaralo o članstvu Ukrajine u NATO.

11. “Vratite mi moju olovku.”

Radnici jedne firme u Lenjingradu blokirali su obližnji put i organizovali proteste zbog otpuštanja i neisplaćenih zarada a kao posledica globalne ekonomske krize koja je počela da zahvata i Rusiju.

Putin je seo u helikopter i odleteo tamo. Kao glavnog krivca je označio Olega Deripasku, oligarha, koji je včlasnik pomenute firme.

“Zašto je vaša fabrika zapuštena? Pretovorili su je u deponiju. Zašto svi trče okolo kao bubašvabe pre mog dolaska? Zašto niko nije u stanju da donosi odluke?” upitao je Putin.

Rezultat posete – Putin je naterao Deripasku da izdvoji 830.000 funti za plate i da potpiše ugovor kojim kompanija ostaje otvorena. A onda je tražio da mu oligarh vrati olovku.

12. “Što više saznajem o ljudima, to više volim pse. Jednostavno volim životinje.”

Ovo je predsednik Rusije izgovorio 2012. kada su ga pitali da se stvara utisak da više voli društvo tigrova nego svojih ministara.

13. “Mogu da budu mirni i opušteni. Samo ostavite decu na miru”.

Ovo je rekao u februaru 2014. pokušavajući da ublaži zabrinutost da će sportisti i gledaoci homoseksualnog opredeljenja potpasti pod kontroverznu zabranu o homoseksualnoj propagandi.

14. “Možete da odete u radnju i da kupite bilo kakvu uniformu. To su bili pripadnici lokalnih jedinica”.

Ovako je negirao prisustvo ruskih vojnika na Krimu, 4. marta 2014.

15. “Rekao sam svojim kolegama – bilo ih je 4 – da je situacija u Ukrajini došla dotle da moramo da počnemo da radimo na tome da se Krim vrati Rusiji”.

Izjava u martu 2015. o svrgavanju Viktora Janukoviča.

(kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo su izjave Vladimira Putina koje su šokirale svet! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.