Panika u Hrvatskoj: Iz prodaje povučen med od koga se može oslepeti!?

Povlačenje iz prodaje

Hrvatska povlači sa tržišta dodatak prehrani “Kraljevski med” uvezen iz Kine, jer je u njemu utvrđeno prisustvo tadalafila, aktivne materije u lekovima koji se izdaju samo uz lekarski nadzor, a koji nije dopušten u proizvodim odobrenim kao dodaci prehrani.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je u saopštenju o povlačenju “Kraljevskog meda” sa tržišta, preciziralo da se radi o proizvodu koji ima oznaku dodatak prehrani, s rokom trajanja do februara 2016., da je zemlja porekla Kina a uvoznik Medivital pharm iz Zagreba.

Za taj proizvod je, kako se dodaje, putem HR RASFF sistema primljeno obaveštenje Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu tadalafila u koncentraciji 60,2 mg/kg (miligrama po kilogramu).

Prisutnost tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodatci prehrani, ističu iz Ministarstva.

“Klinička ispitivanja pokazuju da korišćenje tadalafila u dozi od pet do 20 mg deluje na pojačavanje hipotenzijskog delovanja nitrata, te je strogo kontraindikovano korišćenje tadalafila kod osoba koje koriste preparata nitrata u bilo kojem obliku.

Nuspojave koje se mogu javiti kod korišćenja tadalafila su promene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u grudima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili grudi, glavobolja, proliv, bol u mišićima i grudima”, navodi se u saopštenju.

Kompanija Medivital pharm također je obavestila potrošače da s tržišta povlači dodatak prehrani “Kraljevski med”, “zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost istog, s obzirom da je uzorkovanjem utvrđena nedozvoljena supstanca leka”.

(Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Panika u Hrvatskoj: Iz prodaje povučen med od koga se može oslepeti!?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.