Pazite kako se ponašate: U početku će svi imati po 1.000 poena, ali…

Predsednik Kine

foto: Beta/AP

Kineski predsednik Si Đinping odavno se zalaže za stvaranje “skladnog društva”, a sistem bodovanja treba da pomogne u ostvarenju tog cilja.

U početku će svi imati po 1.000 poena, a zavisno od toga kako se budu ponašali, bodovi će im se dodavati, odnosno oduzimati.

Učešće u sistemu za sada je na dobrovoljnoj bazi, ali najkasnije do 2020. svi državljani Kine treba da budu obuhvaćeni i ocenjivani prema tom principu.

[adsenseyu5]

U roku od dve i po godine sve privatne i državne banke podataka biće umrežene, što u ekstremnom slučaju znači da izražavanje mišljenja na društvenim mrežama, komšijska svađa, kašnjenje u plaćanju računa ili lakši saobraćajni prekršaj mogu da utiče na smanjenje broja bodova, a time i na budućnost pojedinca.

foto: EPA

Sistem se trenutno testira u nekoliko kineskih gradova, a u Rončengu (provincija Šandong) primenjuje se od 2014.

Ako pređem na crveno svetlo, oduzimaju mi bodove. Ako učestvujete u tuči, odmah dolazite na crnu listu. Ukoliko građani nisu zadovoljni određenom uslugom, mogu da se žale, a to se opet odražava na broj bodova“, objašnjava zaposleni u javnoj službi.

[adsenseyu1]

“Najbolja ocena je AAA. Zatim AA, A itd. Najslabija ocena je D, što znači da imate 599 poena“, kaže žena iz uprave u kojoj građani u svakom trenutku mogu da se obaveste o bodovnom stanju.

Aktivisti za ljudska prava, kritičari režima i intelektualci strahuju da sistem pre svega služi u svrhu kontrole, sprečavanja izražavanja mišljenja i zastrašivanja.

foto: Reuters

Informativni sajt Wired navodi da je osam privatnih preduzeća već dobilo licencu za razvoj algoritama koji će analizirati bodove.

Među njima su i kineski tehnološki giganti kao što su China Rapid Finance, partner internet kompanije Tencent koji je razvio mesendžer uslugu WeChat (850 miliona korisnika) i Sesame Credit, sistem za ocenjivanje redovnosti otplate kredita kompanije Ant Financial Services Group, ćerka firme portala Alibaba.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/bild.de)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pazite kako se ponašate: U početku će svi imati po 1.000 poena, ali…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.