Penjanje na svetinju ABORIDŽINA biće zabranjeno od oktobra 2019. godine

Zabrana

foto: Wikimedia/Dimageau

Penjanje na stenu Uluru, jednu od najvećih znamenitosti Australije, a svetinju njenih domorodaca, biće zabranjeno od oktobra 2019. godine, odlučile su danas vlasti.

Odbor Nacionalnog parka Uluru-Kata Tjuta u Severnoj teritoriji Australije, koji većinom čine Aboridžini, vlasnici zemljišta, jednoglasno je danas izglasao da se zabrani penjanja na stenu zbog njenog verskog značaja za domoroce.

Jedan od vlasnika zemljišta, iz naroda Anangu, Semi Vilson rekao je da je to vrlo važno mesto, a ne igralište ili zabavni park kao Diznilend.

[adsenseyu5]

Tradicionalni vlasnici zemljišta, narod Anangu, uvek su odbijali da se penju na stenu Uluru jer je smatraju svetom.

Vilson je rekao da se ne zabranjuje poseta toj oblasti, već samo penjanje na stenu.

Crvena stena je u nacionalnom parku Uluru-Kata Tjuta, blizu Elis Springsa, 2.000 kilometara severozapadno od Sidneja.

Uprava tog nacionalnog parka je još 2010. najavila da će zabraniti penjanje na stenu ukoliko se smanji broj posetilaca zainteresovanih za to i pređu na druge aktivnosti, što se dogodilo poslednjih godina.

foto: Wikimedia/Gypsy888

Podaci udruženja Parkovi Australije ukazuju da se na stenu pelo samo 16 odsto posetilaca od 2011. do 2015, dok ih se 1990-ih godina pelo 74 odsto. Stenu godišnje poseti 300.000 ljudi, a na nju se mahom penju Australijanci i Japanci.

[adsenseyu1]

Poslednji dan kada će biti moguće popeti se na stenu je 26. oktobar 2019. što je simbolično isti datum iz 1985. kada su zemljište i stena, nekad zvana Ajers, vraćeni tradicionalnim vlasnicima.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Penjanje na svetinju ABORIDŽINA biće zabranjeno od oktobra 2019. godine"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.