Pentagon: Napad “u srce”, nisu nam oborili nijednu raketu

Ilustracija

Pentagon – foto: pixabay.com

Pentagon je saopštio da sirijska vazdušna odbrana nije oborila nijedan od 105 projektila koje su SAD i njeni saveznici noćas ispalili na Siriju.

Podsećamo, Rusija je ranije saopštila da su ispaljene 103 rakete, a da su sirijske snage presrele 71 zahvaljujući sistemima sovjetske izrade kojima je Sirijce opremila Moskva.

Šef Združenog štaba američke vojske Kenet Mekenzi rekao je da sirijska protivvazdušna odbrana nije delovala po raketama ni po avionima koji su bili uključeni u izvođenje napada.

Mekenzi je dodao da nema naznaka da su ruski protivvazdušni sistemi delovali, navodi AP.

On je kazao da je 105 raketa ispaljeno na tri lokacije u Siriji.

“Napali smo srce sirijskog hemijskog programa”, rekao je Mekenzi, navodeći da je Siriji na takav način nanet “veliki udarac”.

Mekenzi je ocenio da je operacija bila “veoma uspešna” i dodao da za sada nema podataka da ima civilnih žrtava.

Osim toga, portparolka Pentagona Dejna Vajt rekla je da su napadi izvedeni kako bi se Sirija onesposobila za korišćenje hemijskog oružja u budućnosti, navodi AP.

Napadi ne predstavljaju promenu američke politike ili pokušaj svrgavanja sirijskog režima, kazala je ona i dodala da SAD ne može da dozvoli takvo kršenje međunarodnog prava.

Vajt je rekla da SAD neće tolerisati hemijske napade bilo gde u svetu i pozvala je Rusiju da ispuni svije obaveze i osigura da se sirijska vlada odrekne hemijskog oružja.

Portparolka Pentagona je navela da su napadi pažljivo planirani kako bi se smanjila opasnost od kolateralne štete i pogibije civila.

Naš cilj u Siriji ostaje isti, da se pobedi Islamska država (ID), ali nećemo stajati po strani dok druga strana, uz podršku Rusije i Irana, krši međunarodno pravo, rekla je ona.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su noćas vazdušne napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pentagon: Napad “u srce”, nisu nam oborili nijednu raketu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.