PENTAGON POTVRDIO INCIDENT: Kineski laseri povredili američke vojne pilote

svetlo

Foto: Pixabay

Kinesko osoblje u Džibutiju koristilo je lasere protiv američkih letelica iz obližnje vojne baze SAD, što je rezultiralo povređenim američkim pilotima i formalnim diplomatskim protestom koji su SAD uputile Pekingu, javlja Si-En-En.

SAD su izdale obaveštenje za svoje osoblje, u kojem se navodi da treba da budu oprezni kada lete u određenim delovima Džibutija, zato što su “u prethodnim nedeljama, u malom broj odvojenih slučajeva, američke letelice pogođene laserima”.

“Tokom jednog incidenta, dogodile su se dve manje povrede oka kod osoblja koje je letelo u C-130, što je rezultat izlaganja vojnim laserima, za koje je navedeno da potiču iz obližnje kineske baze”, kaže se u tom upozorenju.

Portparolka šefa Pentagona Dejna Vajt je potvrdila da su se dogodili incidenti, kao i da je upućen “formalni demarš” kineskoj vladi i da su “zahtevali” da Kina pokrene sopstvenu istragu.

“Ovakva aktivnost predstavlja stvarnju pretnju našim pilotima”, rekla je Vajtova.

Zašto Ajnštajn PLAZI JEZIK na jednoj od najpoznatijih fotografija?

Jedan zvaničnik iz sektora odbrane je rekao da vojska SAD veruje da Kina koristi slične lasere protiv američkih letelica i u Južnom kineskom moru, navodi CNN.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "PENTAGON POTVRDIO INCIDENT: Kineski laseri povredili američke vojne pilote"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.