PENTAGON U PANICI: Američki dron sa strogo poverljivom tehnologijom oboren u Jemenu

jemen

Foto: Reuters

Jemenski Huti pobunjenici, koje podržava Iran, došli su u posed strogo poverljive tehnologije, uz pomoć koje američki dronovi određuju mete koje gađaju

Dron američkog Ratnog vazduhoplovstva, koji je u sebi imao strogo poverljiv sistem geolokacije, oboren je iznad jemenske provincije Marib, koja je pod kontrolom pobunjenika, preneli su lokalni mediji. Dron su oborili Huti koje podržava Iran, potvrdila je agencija SABA bliska pobunjenicima, prenosi Newsweek.rs.

[adsenseyu5]

“Vazdušne snage i narodni komiteti uspeli su da obore dron koji je pripadao američko-saudijskim agresorima”, naveo je neimenovani izvor iz pobunjeničke vojske.

Lokalni mediji objavili su navodne fotografije oborenog drona u plmenu, kao i fotografije geolokacijskog sistema GILGAMESH koji Udružena komanda specijalnih operacija SAD koristi u Jemenu.

Lokalni mediji objavili su navodne fotografije oborenog drona u plmenu, kao i fotografije geolokacijskog sistema GILGAMESH koji Udružena komanda specijalnih operacija SAD koristi u Jemenu.

[adsenseyu1]

“>February 15, 2017
“POVERLJIVA TAJNA KADA JE ZAKLJUČANO”, piše na upozorenju na jednom delu olupine, dok se na drugom jasno vidi reč “GILGAMESH”.

“>February 14, 2017
Prema izveštaju Intercepta iz 2014. godine, SAD koriste složen sistem GILGAMESH za nadgledanje, ali i kao primarni metod lociranja meta na koje dronovi vrše udare u Jemenu, Somaliji, Avganistanu i na drugim bojištima na kojima su angažovane snage Pentagona.

[adsenseyu1]

“>February 16, 2017
“Pod programom “GILGAMESH”, posebno konstruisani uređaji povezani su za dron. Dok dron kruži, uređaj locira SIM karticu ili mobilni telefon za koji vojska pretpostavlja da pripada određenoj meti”, navodi se u izveštaju.

Neimenovani vojni izvor rekao je turskim državnim medijima da je oborena letelica zapravo “veliki bespilotni Fantom” sa projektilima, ali nije potvrdio da letelica uopšte pripada američkom Ratnom vazduhoplovstvu.

 


(Skandalozno.rs, Izbor: Kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PENTAGON U PANICI: Američki dron sa strogo poverljivom tehnologijom oboren u Jemenu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.