Peskov: Predsednik Putin je poslao poruku Kimu Džong-unu, ali ne mogu reći koju! – VIDEO

Susret u Pjongjangu

Kim Džong-un, Sergej Lavrov i Vladimir Putin – foto: EPA

Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je poruku severnokorejskom lideru Kimu Džong-unu posredstvom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji boravi u radnoj poseti Pjongjangu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ne želeći da otkrije o kakvoj je poruci reči.

Peskov u današnjem telefonskom razgovoru s novinarima nije želeo da otkrije kakva je to poruka, ali je odbio da komentariše i mogućnost da se Kim i Putin sastanu.

Šef ruske diplomatije, naime, danas je pozvao severnokorejskog lidera Kima u posetu Moskvi.

“Dođite u Rusiju, biće nam veoma drago da vas ugostimo”, rekao je Lavrov tokom susreta sa Kimom. Takođe mu je preneo Putinove želje da se uspešno razreši problem na Korejskom poluostrvu, kao i to da predsednik Rusije veoma ceni “divne reči napisane u poruci povodom njegovog reizbora”.

Kim je rekao Lavrovu da Severna Koreja visoko ceni politiku ruske vlade, a posebno ruskog predsednika Vladimira Putina, koja se suprotstavlja američkoj dominaciji.

Visoko cenim činjenicu da se ruske vlasti jasno protive američkoj dominaciji“, istakao je Kim i dodao da je uvek spreman da razgovora sa Rusijom o tom pitanju. “Vaša poseta pokazuje koliko pažnje rusko rukovodstvo i predsednik Putin poklanjaju daljem razvoju i jačanju naših odnosa”, zaključio je Kim.

Prva poseta Lavrova Pjongjangu od 2009. godine, inače, događa se u vreme priprema za samit između Kima i američkog predsednika Donalda Trampa sledećeg meseca, na kojem bi trebalo da pokušaju da reše sukob o nuklearnom programu Severne Koreje. Pre nego što se sastao sa Kimom, Lavrov je svom severnokorejskom kolegi Ri Jong Hou kazao da “rešenje nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu” mora da uključi povlačenje sankcija koje su uvedene Severnoj Koreji.

“Nemoguće je u jednom koraku osigurati denuklearizaciju, zato sigurno tu treba da bude nekih faza i dođe do približavanja u svakoj od tih faza”, rekao je Lavrov posle razgovora sa severnokorejskim kolegom.

Šef ruske diplomatije je pozvao na preduzimanje koraka kojim bi se sprečilo ometanje dogovora postignutih na samitu između dve Koreje i dogovora o održavanju samita između Severne Koreje i SAD.  Lavrov je takođe rekao da Rusija pozdravlja kontakte koji su se razvili između Severne i Južne Koreje, kao i Severne Koreje i SAD.

Inače, Lavrov je prvi ruski zvaničnik koji se sastaje sa severnokorejskim liderom Kim Džong unom.

“Čak i ako su pojedini Rusi videli Kima Džong-una, on je prvi zvaničnik koji se sastaje sa Kimom”, rekao je jedan od članova ruske delegacije.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Peskov: Predsednik Putin je poslao poruku Kimu Džong-unu, ali ne mogu reći koju! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.