Plenković odgovorio na Komšićev „hladan tuš“

banka

Foto: Printscreen/youtube

Hrvatska ne krši međunarodno pravo kada je reč o morskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, odgovorio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković novoizabranom hrvatskom predstavniku u Predsedništvu BiH Željku Komšiću, koji je najavio mogućnost tužbe, prenosi Hina.

„Hrvatska uopšte ne krši međunarodno pravo kad je reč o granici između dve zemlje“, rekao je Plenković. Komšićeva izjava bila je pravi „hladan tuš“ za vlasti u Zagrebu.

On je to kazao na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je u poseti Hrvatskoj.

„Hrvatska je prošle godine, kad se unutar Evropske unije odlučivalo o konačnoj odluci o sufinansiranju tog projekta sa 357 milijuna evra bespovratnih sredstava iz evropskog budžeta, vrlo temeljno i detaljno pojasnila službama Evropske komisije celi meritum“, rekao je hrvatski premijer i dodao da još nije imao vremena da detaljnije prouči Komšićevu izjavu.

Hina podseća da je Komšić, koji je na izborima u nedelju postao hrvatski predstavnik u Predsedništvu Bosne i Hercegovine, rekao u izjavi za HRT da BiH ima „pravo da tuži Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer ste dva puta kao država prekršili međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice“.

„To je povezano s Pelješkim mostom jer se koristi kao adut. Ne želite da utvrdite morsku granicu“, zaključio je Komšić.

On je dodao da Zagreb ne želi ni da poštuje sporazum između tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i predsedavajućeg Predsjedništva Alije Izetbegovića iz 1999. jer bi onda most išao preko bosansko-hercegovačkog dela mora.

BESPOVRATNO: Rusija POKLONILA Siriji S-300

Hina prenosi da je Plenković podsetio da nijedna strana nije nikad dovela u pitanje sprovođenje sporazuma između Tuđmana i Izetbegovića, kao i da je most koji se gradi visine 55 metara i širine između stupova od 200 metara, što omogućuje prolazak svih vrsta plovila bez problema.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Plenković odgovorio na Komšićev „hladan tuš“"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.