Počela izgradnja najvećeg optičkog teleskopa na svetu – VIDEO

svemir

Foto: Printscreen YouTube/European Southern Observatory (ESO)

Izgradnja najvećeg optičkog i infracrvenog teleskopa na svetu počela je u pustinji Atakama u Čileu. Teleskop nazvan ELT (skraćeno od Extremely Large Telescope – izuzetno veliki teleskop), biće smešten na vrhu 3.000 metara visoke planine Kero Armazones, u regionu u kome uglavnom nema oblaka.

ELT će imati osnovno sočivo, odnosno ogledalo, prečnika 39 metara, koje će biti smešteno u rotirajućoj kupoli prečnika 85 metara, teškoj 5.000 tona. Teleskop će prikupljati 100 miliona puta više svetlosti nego ljudsko oko.

[adsenseyu5]

ELT je delo stručnjaka organizcije European Southern Observatory (ESO), koja okuplja stručnjake iz Evrope i zemalja sa južne hemisfere.

“ELT će nas dovesti do otkrića koja danas ne možemo ni da zamislimo. On će inspirisati brojne ljude širom sveta da razmišljaju o nauci, tehnologiji i našem mestu u univerzumu. Od njega će velike koristi imati države članice ESO, Čile kao i ostatak sveta”, rekao je na ceremoniji otvranja radova generalni direktor ESO Tim de Zeeuv.

[adsenseyu1]

Predsednica Čilea Mišel Bašele na svečanosti je izjavila da se u Čileu ne gradi samo teleskop već “jedan od najznačajnijih izraza naučnih i tehnoloških dostignuća koji pruža neverovatne mogućnosti za međunarodnu saradnju”.

Ovih 15 mesta na planeti Zemlji su ZABRANJENA opštoj populaciji

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Počela izgradnja najvećeg optičkog teleskopa na svetu – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.