Počeo DESANT na Severni pol: PUTIN širi granice RUSIJE i pripaja Arktik!

Severni pol pripada Rusiji?

foto-ilustracija: pixabay

Ruski predsednik Vladimir Putin rešio je da proširi granice svoje zemlje ka Severnom polu.

Zvanična Moskva je ponovo pokrenula inicijativu za proširenje granica u Ujedinjenim nacijama, a istovremeno je drastično ojačala arktičku armiju.

– Komisija UN trebalo bi krajem februara da stupi u kontakt s ruskom delegacijom i da razmotri ta pitanja – rekao je ministar za prirodne resurse i ekologiju Sergej Donskoj.

[adsenseyu5]

Rusija je 2001. godine saopštila da pretenduje na proširenje granica koje bi uključilo kontinentalni greben Arktika, izuzetno bogat energentima.

Organizovane su ekspedicije, koje su ispitale teren i ustanovile da se tamo nalazi oko 4,9 milijardi tona energenata, a Rusija je potom 2015. poslala zahtev UN da bi proširila svoje granice na Arktiku zahvaljujući podvodnom grebenu Lomonosova.

Ruski predsednik rešio je da ozbiljno uloži u zimsku vojnu opremu.

– Ovakva modernizacija arktičkih trupa i arktičke vojne infrastrukture nije viđena čak ni u sovjetsko doba – kaže za Rojters Mihail Barabanov, urednik ruskog vojnog magazina Moskou difens brif.

Dve specijalne arktičke brigade su već formirane, dodaje, što čak ni SSSR nikad nije imala, a postoji plan o formiranju i treće, ali i specijalnih odbrambenih priobalnih jedinica.

– Arktičke baze su naša teritorija. Za razliku od drugih zemalja, mi ne pravimo te baze preko mora i okeana. Naša armija mora da bude spremna da deluje na celoj našoj teritoriji u svim ekstremnim uslovima – kaže član Ruskog geografskog društva Denis Mojsejev.

[adsenseyu1]

Profesor Pavel Makarevič, član istog društva, kaže da su Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin dozvolili da arktička granica bude potpuno ogoljena, a da se sad te greške samo ispravljaju.

Postoji mogućnost da se predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp sastanu pre samita G20 u julu, ali da zasad nema konkretnih informacija o tome, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

(Skandalozno.rs, Izvor: AP, Reuters)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Počeo DESANT na Severni pol: PUTIN širi granice RUSIJE i pripaja Arktik!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.