Pogledajte Gadafijev govor o raspadu Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama – VIDEO

Govor

Moamer Gadafi bio je libijski političar, državnik, vojni vođa i de facto vođa Libije, koji je to postao nakon vojnog udara 1969. godine.

Gadafijeva druga žena bila je Jugoslavenka Sofija Farkaš (navodno rođena u Mostaru), a, nakon smrti egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera, Jugoslavija postaje Gadafijev najbolji prijatelj.

Libija s jedne strane dobijala tehničku pomoć i određen broj vojnih instruktora, a Jugoslavija je s druge strane dobijala naftu. U septembru 2009, Gadafi se prvi put obratio skupštini Ujedinjenih nacija.

On je oštro kritikovao njihovu međunarodnu politiku. Gadafi se osvrnuo i na raspad Jugoslavije.

[adsenseyu1]

“Nijedna zemlja nije bila miroljubiva kao Jugoslavija, izgrađena korak po korak i deo po deo nakon što ju je Hitler uništio. Onda smo je mi uništili, uradili smo isto što i Hitler. Tito ju je izgradio ciglu po ciglu, a onda smo stigli mi i srušili je svojim imperijalističkim ličnim interesima. Kako možemo biti spokojni nakon toga? Ako je mirna zemlja poput Jugoslavije bila suočena s takvom tragedijom, Generalna skupština bi trebalo da pokrene istragu i da odluči koga osuditi na Međunarodnom sudu“, poručio je Gadafi.

Snimak njegovog govora možete pogledati u videu ispod. Deo govora koji se tiče Jugoslavije počinje od 1:05:12.

(radiosarajevo)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogledajte Gadafijev govor o raspadu Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.