Pogledajte kako izgleda NOVA novčanica od 50 EVRA

zaduženje

foto: pixabay.com

Nova novčanica od 50 evra sa poboljšanim bezbednosnim karakteristikama ući će od 4. aprila u opticaj, a u prvom turnusu će biti pušteno 5,4 milijarde evra tih novčanica.

Nova novčanica, sa portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima unapređene bezbednosne karakteristike kako bi se otežalo falsifikovanje i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svetlu, prenosi agencija Rojters.

[adsenseyu5]

foto: Reuters

Osim toga, zaštitno obeležje na novčanicama je smaragdna brojka, koja, kad se novčanica nagne, menja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

[adsenseyu1]

Ovo je četvrta novčanica koja doživljava promenu od uvođenja jedinstvene valute u EU 2002. godine nakon što su izgled promenile banknote od 5,10 i 20 evra. Evropska centralna banka je već u maju 2013. godine zamenila novčanicu od pet evra, u septembru 2014. godine apoen od 10 evra i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 evra.

foto: Reuters

Apoen od 50 evra je najčešće upotrebljavan od svih apoena u evrima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 evra, što čini 45 odsto od ukupnih apoena u opticaju.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogledajte kako izgleda NOVA novčanica od 50 EVRA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.