Pojavila se prva fotografija misterioznog kineskog ratnog broda naoružanog ELEKTROMAGNETSKIM topom

Naoružanje

Misteriozno oružje – foto: Twitter/printscreen/dafeng cao

Na društvenim mrežama pojavila se prva fotografija misterioznog kineskog ratnog broda naoružanog elektromagnetskim topom!

Kina je prva na svetu opremila ratni brod pomalo fantastičnim oružjem poznatim i pod engleskim nazivom rejlgan. Brod je prvi put primećen u januaru prošle godine, a posle reke Jangce završio je na testiranju u Tihom okeanu.

Početkom prošle godine brod su nazivali “Čudovištem sa Jangcea”.

Lokacija broda Haijangšana iz klase Juting I desantnih brodova nije poznata, ali na osnovu fotografije se pretpostavlja da je na otvorenom moru.

Na fotografijama je prikazan brod s velikim topom na pramcu, a ostatak broda prepun je kontejnera, raznovrsne opreme i prekriven ceradom.

Brod dug 180 metara dizajniran je kako bi se mogao približiti neprijateljskoj obali i iskrcati 10 tenkova ili 500 tona tereta.

Ovakvo oružje za razliku od konvencionalnih koje se oslanjaju na neku vrstu eksplozije za lansiranje projektila oslanja se na elektromagnetizam.

Takvi projektili imaju znatno duži domet od konvencionalnih, a mogu se koristiti na udaljenostima od više stotina kilometara. Testiranje novog i još nedovoljno istraženog oružja je posebno opasan poduhvat i može naneti tešku štetu okruženju.

Verovatno je zbog toga i iskorišćen stari brod koji je, naizgled, već pred otpisivanem. Veliki skladišni prostor u unutrašnjosti broda idealno je mesto za brojne generatore za proizvodnju gotovo nezamislive količine električne energije potrebne za lansiranje ogromnih projektila.

Sredinom prošle godine CNBC izveštavao je o poverljivim izveštajima koje predviđa kako će ovaj sistem biti ”spreman za rat” do 2025. godine.

– Sposoban je da pogodi metu udaljenu 200 kilometara brzinom 2 km u sekundi – stoji u izveštaju.

Oko 50.000 dolara košta svaki projektil.

Trenutno nije moguće precizno odrediti dokle je Kina stigla sa ovom tehnologijom i da li je ispred SAD. Američka mornarica navodno već godinama testira istu tehnologiju, ali ključni problemi su napajanje, elektronika i visoki troškovi.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pojavila se prva fotografija misterioznog kineskog ratnog broda naoružanog ELEKTROMAGNETSKIM topom"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.